x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul Londrei critică susţinerea de către Barack Obama a rămânerii Marii Britanii în UE

Primarul Londrei critică susţinerea de către Barack Obama a rămânerii Marii Britanii în UE

14 Mar 2016   •   17:38
Primarul Londrei critică susţinerea de către Barack Obama a rămânerii Marii Britanii în UE

Primarul Londrei, Boris Johnson, l-a acuzat luni pe Barack Obama de 'ipocrizie' după ce un cotidian britanic a anunţat că preşedintele american efectuează la sfârşitul lui aprilie o vizită în Marea Britanie pentru a susţine rămânerea ţării în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Această vizită a liderului de la Casa Albă urmează să aibă loc spre finalul lui aprilie, cu circa două luni înainte de referendumul de la 23 iunie, în cadrul căruia britanicii se vor pronunţa cu privire la apartenenţa ţării la blocul celor 28, a anunţat duminică cotidianul The Independent. Aceasta nu a fost totuşi confirmată dintr-o sursă oficială.

'Din partea unchiului Sam, este o ipocrizie scandaloasă', a scris luni Boris Johnson, figură centrală a campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, în articolul său săptămânal din cotidianul Daily Telegraph.

'Împingându-ne să ne angajăm mai mult în structurile federale ale UE, americanii ne împing într-o direcţie în care ei înşişi nu ar vrea să meargă niciodată', a adăugat el, 'pentru că este vorba despre o naţiune concepută pe ideea de libertate'.

'Par să uite câteodată că şi noi suntem destul de ataşaţi de ideea de libertate', a mai scris el.

Pentru ministrul britanic de externe Philip Hammond, 'cei care militează în favoarea unei ieşiri din UE sunt cei care nu încetează să vorbească despre sfera anglo-saxonă, despre posibilităţile alternative ale Marii Britanii în caz de ieşire'.

'Cred că este important să auzim poziţia acestor membri ai 'Anglosferei', nu numai a preşedintelui Obama, ci şi a liderilor din Australia, Noua Zeelandă, Canada şi aşa mai departe (...)', a declarat el la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniştrilor de externe ai UE.

Preşedintele american urmează să se deplaseze la sfârşitul lui aprilie în Germania, conform programului său oficial. Întrebat despre o eventuală vizită a lui Barack Obama la Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a refuzat luni orice comentariu.

În februarie, Barack Obama a reiterat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu David Cameron, susţinerea SUA pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Cu puţin peste trei luni până la referendum, sondajele indică faptul că votul va fi unul strâns. Rămânerea în UE ar beneficia de 51% din voturi, iar ieşirea - de 49%, conform rezultatelor publicate de site-ul whatukthinks.org, însă circa 20% din populaţie rămâne indecisă.AGERPRES

×