x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele alegeri în Liban, după criză

Primele alegeri în Liban, după criză

15 Mai 2022   •   11:10
Primele alegeri în Liban, după criză

Libanul votează duminică la primele sale alegeri după multiplele crize care au adus statul în pragul eșecului, notează France 24.

Alegerile parlamentare reprezintă un prim test pentru mișcările de opoziție generate de o revoltă anti-sistem fără precedent în 2019, care a stârnit pentru scurt timp speranțe de schimbare de regim în Liban.

Cu toate acestea, observatorii au avertizat să nu se aștepte la nicio schimbare sistemică, fiecare pârghiile de putere sunt ferm ținute în mâinile partidelor tradiționale, care au un sistem electoral „măsluit” în favoarea lor.

După o campanie sub așteptări, înăbușită de situația economică atotcuprinzătoare a națiunii, 3,9 milioane de libanezi au fost eligibili pentru a vota când secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 (04.00 GMT).

Armata s-a desfășurat în toată țara pentru a asigura desfășurarea alegerilor.

Independenții pot spera să obțină mai mult singurul loc pe care l-au obținut în 2018, dar majoritatea celor 128 de locuri din parlament vor rămâne în mâinile clasei politice care este acuzată pentru problemele țării.

Camera demisionară a fost dominată de mișcarea șiită Hezbollah, susținută de Iran, și de cei doi aliați principali ai săi: partidul șiit Amal al președintelui Nabih Berri și Mișcarea Patriotică Liberă Creștină a președintelui Michel Aoun.

„Pare aproape imposibil să ne imaginăm că Libanul votează pentru mai mult din același lucru - și totuși acesta pare să fie cel mai probabil rezultat”, a declarat Sam Heller, analist la Century Foundation.

De la ultimele alegeri, țara a fost mutilată de o explozie în august 2020 în portul Beirut, care a rămas în istorie ca una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie și a adâncit una dintre cele mai spectaculoase recesiuni economice ale vremurilor noastre.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: liban