La aproape două luni de la dispariţia zborului MH370 al companiei Malaysia Airlines, şi, după ce căutările eventualei epave a avionului s-au soldat cu un eşec, la Brisbane, în Australia, vor avea loc în această duminică primele funeralii.
Membrii familiei şi apropiaţii lui Rod şi ai lui Mary Burrows, doi dintre cei şase australieni care erau la bordul zborului MH370 vor organiza funeralii simbolice duminică, familia solicitând ca „viaţa lor privată şi dorinţa lor de a fi lăsaţi în pace să fie respectate în această perioadă dificilă”.
Raportul preliminar
Acest anunţ intervine după publicarea unui raport preliminar de cinci pagini care detaliază ruta probabilă a avionului Boeing 777-200ER, care plecase din Kuala Lumpur şi se îndrepta spre Beijing, dipărând de pe radare de la 8 martie, dar lăsând multe semne de întrebare în legătură cu circumstanţele dispariţiei sale, scrie air-journal.fr. Nu se ştie dacă avionul a fost deturnat în mod deliberat după ce sistemele de transmisie au fost dezactivate. Raportul a fost comunicat autorităţilor internaţionale ale aviaţiei la o lună după dispariţia aparatului, dar difuzarea sa publică a fost întârziată cu peste trei săptămâni de Guvernul malaezian.
Documentul publicat joi nu conţine nicio informaţie provenind de la vreo anchetă specifică a poliţiei malaezine pentru a stabili dacă dispariţia avionului poate fi atribuită unei acţiuni teroriste.
Rudele, trimise acasă
Malaysia Airlines a explicat în această săptămână că nu va mai finanţa cazarea la hotelul Lido din Beijing a apropiaţilor celor daţi dispăruţi odată cu zborul MH370, recomandându-le acestora să „facă faţă realităţii” şi să aştepte veşti „din confortul locuinţei lor”.
|n acest hotel erau organizate în mod regulat, special pentru familiile chineze (la bordul avionului erau 153 de chinezi), întâlniri cu reprezentanţi ai Malaysia Airlines sau cu autorităţi malaeziene. Aceste discuţii au fost marcate de tensiuni, crize de nervi şi incidente din partea familiilor. Mulţi dintre apropiaţii celor dispăruţi sunt convinşi că la Kuala Lumpur li se ascunde adevărul.
Oficialii malaezieni şi-au luat angajamentul de a comunica familiilor rezultatele căutărilor şi au afirmat că familiile care au făcut solicitări în acest sens vor primi o compensaţie financiară rapidă.
Unele familii ale pasagerilor care erau la bordul avionului dispărut la 8 martie au părăsit centrul de asistenţă de la hotelul Lido din Beijing, dar altele au refuzat să o facă.
11 membri Al-Qaida, arestaţi
Unsprezece membri ai Al-Qaida ar fi fost interogaţi şi reţinuţi la Kuala Lumpur pentru presupus act terorist, în legătură cu dispariţia zborului MH370 al Malaysia Airlines, au anunţat duminică Daily Mirror şi diverse publicaţii britanice. Biroul de Investigaţii american (FBI), precum şi serviciile secrete britanice (MI6), ar fi solicitat autorităţilor malaeziene să interogheze serios cei 11 presupuşi terorişti suspectaţi şi arestaţi în capitala malaeziană săptămâna trecută, care au între 22 şi 55 de ani, iar unii dintre ei sunt studenţi.
O nouă fază a căutărilor
Australia va găzdui săptămâna viitoare oficiali chinezi şi malaezieni pentru a stabili care sunt direcţiile în căutarea avionului dispărut, după ce s-a anunţat oprirea căutărilor la suprafaţă.
Reuniunea de la Canberra va organiza o nouă fază a operaţiunilor în sudul Oceanului Indian, unde se presupune că s-ar fi prăbuşit avionul cu 239 de persoane la bord.
Guvernul Malaeziei, puternic criticat pentru maniera mai degrabă haotică în care a comunicat la începutul acestei tragedii, a angajat un fost oficial al aviaţiei civile pentru a conduce o anchetă la care vor participa membri ai consiliului naţional american de securitate a transporturilor şi alte agenţii străine specializate în aviaţie.
Specialist
Autorităţile s-au consultat cu Jean-Paul Troadec, fostul director al Biroului de anchete şi analize (BEA), care a anchetat şi dispariţia zborului 447 al Air France, care s-a petrecut deasupra Atlanticului, în iunie 2009. Dar atunci anchetatorii ştiau unde să caute, pentru că bucăţi din aparatul de zbor au fost găsite după cinci zile de la dispariţia avionului. A fost nevoie însă de 23 de luni pentru a descoperi cutiile negre şi pentru a afla mai multe despre drama care a costat vieţile a 228 de persoane.
Operaţiune cu participare multinaţională
Opt ţări au participat la căutările efectuate în sudul Oceanului Indian - Australia, Noua Zeelandă, Malaezia, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Marea Britanie şi China - cu peste 300 de zboruri efectuate în speranţa de a repera fragmente din epava avionului. Lansate la 8 martie, când avionul a dispărut, aceste operaţiuni de căutare acoperind peste 4,5 milioane de kilometri pătraţi nu au avut succes. „Majoritatea avioanelor au părăsit Perth (vestul Australiei)”, a declarat un purtător de cuvânt al centrului de coordonare a operaţiunilor. Numai un avion P-3 Orion australian va rămâne staţionat la Perth.
SUA, Japonia, Noua Zeelandă şi Malaezia au confirmat că avioanele sunt în curs de revenire la bazele lor. Până la 14 nave australiene, chineze şi britanice au participat de asemenea la operaţiuni. Premierul australian Tobny Abbott a indicat faptul că operaţiunile de căutare subacvatice vor fi intensificate şi extinse, dacă va fi necesar, în întreaga zonă de impact estimată.