x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele schimbari la Washington - Fost director CIA in fruntea Armatei

Primele schimbari la Washington - Fost director CIA in fruntea Armatei

de Anca Aldea    |    10 Noi 2006   •   00:00
Primele schimbari la Washington - Fost director CIA in fruntea Armatei

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a demisionat din functie in contextul in care Partidul Democrat a obtinut controlul asupra Camerei Reprezentantilor si a Senatului Statelor Unite.

Donald Rumsfeld a demisionat miercuri seara din functia de secretar al Apararii - dupa doua incercari fara succes, lasandu-i locul unui fost director al Agentiei Centrale de Informatii (CIA), Robert Gates. Pana la finele acestui an, Senatul va accelera procesul confirmarii lui Gates in functie. Schimbarea la fata a structurii Congresului american - Partidul Democrat reusind in cele din urma sa obtina controlul si asupra Senatului - coroborata cu demisia cu cantec a lui Rumsfeld, arhitectul razboiului din Irak, au fost salutate de presa europeana si de parlamentarii irakieni. Francezii prezic un sfarsit de mandat dificil pentru presedintele George W. Bush, care va trebui sa trateze cu un Congres devenit in majoritate democrat. Presa rusa considera ca politica SUA fata de Moscova se va inaspri in urma victoriei democratilor, putand impiedica mai ales intrarea Federatiei Ruse in Organizatia Mondiala a Comertului.

"RATA INFIRMA". Analizata din fir-a-par de cotidienele franceze, situatia din Statele Unite preconizeaza fara doar si poate un sfarsit de mandat dificil pentru Bush. Sub titlul "Schimbare de 180 de grade in Irak", ziarul de dreapta Le Figaro il califica pe presedintele Bush drept o "rata infirma", care nu are "decat o alegere realista - sa profite de infrangerea sa politica pentru a colabora cu democratii in vederea retragerii trupelor americane". Presedintele SUA este atacat si de cotidianul de stanga La Libération, care constata ca Rumsfeld, arhitectul si conducatorul de facto al razboiul din Irak, "a platit cu functia impasul in care acest razboi a plasat Statele Unite".

Demisia lui Rumsfeld pune capat astfel la sase ani de controverse, marcati de doua razboaie - in Afganistan si in Irak, de scandalul Abu Ghraib (unde zece militari americani au fost acuzati si condamnati pentru abuzuri sexuale la adresa detinutilor) si de polemicile referitoare la inchisoarea de la Guantanamo Bay (unde armata americana a fost acuzata de maltratarea prizonierilor), comenteaza AFP. De doua ori secretar al Apararii - in urma cu 25 de ani el a ocupat acelasi post in timpul Administratiei conduse de Gerald Ford, Rumsfeld si-a atras in ultimii sase ani cele mai dure critici atat din exteriorul, cat si din randurile armatei. In privinta razboiului din Irak, criticii ii reproseaza lui Rumsfeld ca a avut o viziune prea "roz" asupra situatiei, care s-a deteriorat continuu in 2006, o data cu explozia de violente interconfesionale intre sunniti si siiti. Rumsfeld, secretarul Apararii cu cel mai lung mandat din istoria SUA, considera ca renuntarea sa la functie a fost o "alegere buna". El a precizat ca militarii americani din Irak, 150.000 la numar, nu vor fi retrasi prematur si nu vor reveni acasa decat victoriosi.

"IN RAZBOI"
Succesorul artizanului razboiului din Irak a fost deja anuntat la Washington. Pentru functia de sef al Pentagonului a fost deja nominalizat Robert Gates, care va avea o misiune greu de indeplinit. In varsta de 63 de ani, Robert Gates este un militar cu experienta si un bun analist. Are doctorat in istorie sovietica si foarte multi prieteni la Capitol Hill. El s-a aflat in fruntea CIA in perioada 1991-1993, iar in prezent conduce Universitatea Texas A&M din Texas si este membru al Grupului de Studiu privind Irakul, un think-tank al Congresului SUA aflat sub "obladuirea" fostului secretar de stat american James Baker si a democratului Lee Hamilton. Cand a acceptat, miercuri, propunerea lui Bush de a prelua hamurile Pentagonului, Robert Gates a declarat ca accepta nominalizarea, pentru ca "Statele Unite sunt in razboi".

×
Subiecte în articol: externe irak rumsfeld