x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele vaci de lapte importate de Qatar au ajuns în Golf pe calea aerului

Primele vaci de lapte importate de Qatar au ajuns în Golf pe calea aerului

12 Iul 2017   •   18:38
Primele vaci de lapte importate de Qatar au ajuns în Golf pe calea aerului
Sursa foto: By Smaack [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

Primul lot de vaci de lapte transportat pe calea aerului a ajuns în Qatar pentru a atenua efectele embargoului impus acestui bogat emirat de statele vecine, a declarat miercuri responsabilul pentru acest proiect, informează AFP. 

Cele 165 de vaci rasa Holstein, achiziţionate de la un furnizor german, au ajuns marţi la Doha cu un zbor cargo al Qatar Airways de la Budapesta, Ungaria. În total 4.000 de vaci ar urma să fie importate de Qatar şi transportate pe calea aerului până în luna august pentru a asigura aprovizionarea cu lapte proaspăt. 

Animalele, care au fost duse la o fermă amplasată la 80 de kilometri nord de Doha, se bucură de o atenţie specială în presă şi în rândul opiniei publice din Qatar, care vede în acest proiect o dovadă de rezistenţă în faţa statelor vecine. 

"Avem 165 de vaci Holstein, toate atent selecţionate pentru a produce lapte", a declarat presei John Dore, un responsabil de la compania Baladna Livestock Production care gestionează acest proiect. Vacile importate sunt destinate producţiei de lapte şi carne. "Producţia locală acoperă în prezent doar 10-15% din nevoi. Anterior, cea mai mare parte din laptele consum provenea din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Pentru moment, nevoile sunt acoperite de Turcia. Laptele din Turcia este apreciat chiar dacă calitatea nu este aceiaşi cu cea a producţiei locale", a explicat John Dore. 

Qatarul trece printr-o perioadă dificilă după ce Arabia Saudită, Bahreinul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au instituit o blocadă împotriva unei ţări care cheltuie 500 de milioane de dolari pe săptămână pentru a construi stadioane şi metrou înaintea Cupei Mondiale din 2022. Blocada care a fost instituită începând din 5 iunie a forţat Qatarul, cea mai bogată ţară din lume în funcţie de Produsul Intern Brut per capita, să deschidă noi rute pentru importul de alimente, materiale de construcţii şi echipamente pentru industria sa de gaze naturale. 

În aceste condiţii, Moutaz Al Khayyat, preşedintele Power International Holding, şi-a propus să importe 4.000 de vaci, care ar putea să acopere 30% din necesarul de lapte proaspăt al Qatarului. Compania aeriană Qatar Airways va avea nevoie de aproximativ 60 de zboruri pentru a transporta cele 4.000 de vaci, fiecare cu o greutate de 590 de kilograme.AGERPRES

×