x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Principesa Rym Ali, de la jurnalism la bloguri

Principesa Rym Ali, de la jurnalism la bloguri

de Carmen Plesa    |    18 Apr 2011   •   21:14

A lucrat pentru CNN, BBC, Dubai TV, United Press International sau Bloomberg International şi a transmis din zone fierbinţi ale lumii. Din 2004, jurnalista Rym Brahimi a devenit principesa Rym Ali, după căsătoria cu prinţul Ali bin al Hussein, al patrulea fiu al fostului rege Hussein al Iordaniei. Dar pasiunea pentru jurnalism nu a dispărut odată cu noul statut. Principesa Rym Ali a înfiinţat  Jordan Media Institute, unde anul trecut au absolvit 20 de studenţi, între care 16 fete.

Aflată în vizită în România, principesa iordaniană s-a întâlnit azi cu ministrul de Externe, Theodor Baconschi, dar şi cu studenţii şi profesorii Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea Bucureşti. La întâlnire a fost prezentă şi principesa Margareta a României.

Principesa iordaniană a relatat despre anii petrecuţi în zonele fierbinţi, însă a vrut să cunoască şi percepţia pe care o au studenţii despre un subiect la modă: „social media”, precum şi dificultăţile pe care le întâmpină profesorii în educarea noilor generaţii de jurnalişti.

Una din cele mai dificile perioade prin care a trecut ca ziarist a fost cea în care a lucrat ca şi corespondent al CNN la Bagdad, în timpul războiului din Iraq. Şi nu atât din cauza pericolelor prin care trecea, cât a presiunilor pe care le simţea din partea arabă. Pentru că era  o persoană cu origini arabe (principesa este născută în Egipt, din tată alegerian), care lucra pentru „vestici”. Ceea ce îi făcea pe arabi să creadă că, prin munca ei justifică într-un fel intervenţia americană în Iraq. „Ca jurnalist trebuia să fiu obiectivă, însă era foarte greu când oamenii te întreabau dacă americanii le vor tăia curentul”, le-a spus principesa studenţilor. Tot în perioada războiului din Iraq a simţit cât de uşor era pentru cei interesaţi să mobilizeze media. Erau zile când americanii organizau conferinţe peste conferinţe, chiar dacă nu spuneau nimic nou, doar pentru ca intervenţia militară să rămână una foarte mediatizată. Cât despre faptele concrete, principesa îşi aminteşte că mulţi dintre colegii occidentali preferau să nu investigheze şi să nu pună întrebări, aşa cum a fost în cazul inspecţiilor din Iraq ale Agenţiei Internaţionale pentri Energie Atomică, pe atunci condusă de Mohamad El Baradei.

Trecerea de la statul de jurnalist la cel de principesă a prins-o uşor nepregătită. Şi-a dat seama de acest lucru când, proaspăt logodită, a participat alături de prinţul Ali bin al Hussein la un forum economic care se desfăşura la Amman şi unde viitoarea principesa s-a comportat din reflex tot ca jurnalist şi s-a salutat cu foştii colegi fără să ţină cont de vreun protocol.

Se bucură însă că şi prin noul statut poate interveni şi ajuta în diferite situaţii, dar totul în respect faţă de deciziile regelui.  Principesa a ţinut să remarce că ţările conduse de monarhii dau dovadă, în general, de mai multă stabilitate.

Despre presa din Iordania principesa spune că nu poate fi considerată liberă potrivit standardelor occidentale, lucru remarcat şi de rapoartele făcute de Freedom House şi Amnesty International. Partea bună e că Iordania este singura ţară din zona arabă în care există o lege a liberelui acces la informaţii. Chiar dacă aceasta nu a fost încă înţeleasă de toţi reprezentanţii autorităţilor, a precizat principesa iordaniană, care consideră că ţara sa stă totuşi mai bine în ceea ce priveşte libertatea presei, comparativ cu alte state din zonă.

Un alt aspect pe care principesa a ţinut să-l accentueze în ceea ce priveşte presa din Iordania a fost autocenzura. Şefii tradiţionalişti din media consideră anumite aspecte drept tabu, de aceea şi jurnaliştii sunt rezervaţi sau renunţă să le abordeze. De exemplu, în tradiţia arabă să expui sărăcia cuiva este o ruşine.

De la studenţii români, principesa a vrut să ştie cum percep şi cum se folosesc în munca lor de „social media”. Principesa iordaniană a spus că foloseşte Facebook, Twitter, că citeşte bloguri, dar că are anumite reţineri în ceea ce priveşte acest nou „zeu” şi „jurnalismul cetăţenesc”, deoarece se remarcă prin prea multă opinie şi mai puţină acurateţe. Principesa Rym Ali a lăsat să se înţeleagă că nu e tocmai de acord ca unui blogger să-i fie dată o legitimaţie de jurnalist şi şi-a împărtăşit experienţele legate de Twitter, unde găseşte foarte multe informaţii interesante, prin mesajele postate de foştii colegi, dar a avut ocazia chiar ieri să afle din aceeaşi sursă că... Muammar Gadaffi a fugit din Libia.

Principesa Rym Ali s-a născut în 1969, în Egipt. Este fiica lui Lakhdar Brahimi, fost ministru de Externe al Algeriei.  A crescut în Marea Britanie şi în Algeria şi a studiat în Franţa, la Sorbona şi la Insitutul de Studii Politice din Paris, dar şi în SUA, la Universitatea Columbia, unde s-a specializat în jurnalism. Principesa trăieşte la Amman, împreună cu soţul şi cei doi copii.

×