x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Probleme pentru Joe Biden înaintea începerii mandatului la Casa Albă

Probleme pentru Joe Biden înaintea începerii mandatului la Casa Albă

03 Ian 2021   •   15:00
Probleme pentru Joe Biden înaintea începerii mandatului la Casa Albă
Sursa foto: Hepta

Noul președinte american Joe Biden se confruntă cu probleme înaintea ajungerii la Casa Albă. 11 senatori republicani se opun recunoașterii de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidențiale, scrie AFP.

"Congresul va trebuie să numească imediat o comisie electorală, cu deplină autoritate pentru a ancheta" posibile fraude electorale", au transmis senatorii într-un comunicat. 

Comisia ar trebui să întreprindă de urgență un audit asupra alegerilor din statele unde cei doi candidați, Joe Biden și Donald Trump, au avut egalitate de voturi. În cazul în care nu se va efectua ancheta, senatorii amenință că vor respinge electorii din statele respective. 

Alegerile din SUA sunt indirecte, numindu-se un colegiu electoral care alege nou președinte. Acesta a validat victoria candidatului democrat, Joe Biden, la 14 decembrie, cu votul a 306 mari electori, în fața actualului președinte republican, Donald Trump, care a obținut 232 de voturi. 

Cele două camere ale Congresului se vor reuni în această săptămână pentru recunoașterea rezultatelor scrutinului, procedura fiind doar o formalitate. De această dată însă, lucrurile stau diferit.

În Camera Reprezentanților, deși dominată de democrați, peste 100 de republicani vor să voteze împotrivă.

Pe de altă parte, Donald Trump se opune victoriei contracandidatului său prin mai multe acțiuni, care merg de la acuze de fraude electorale, procese în justiție și până la îndemnul adresat susținătorilor săi de a protesta la Washinghton în ziua când Congresul va trebui să-l certifice pe Joe Biden.

O altă temere este reprezentată de vicepreședintele Mike Pence, care va prezida reuniunea Congresului din 6 ianuarie, care poate decide invalidarea rezultatului alegerilor din unele state. 

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden