x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proces pentru crimele de la Sobibor

Proces pentru crimele de la Sobibor

26 Noi 2009   •   00:00

John Demjanjuk, considerat unul dintre cei mai feroce criminali nazişti (potrivit Centrului Wiesenthal), urmează să compară în faţa justiţiei la 30 noiembrie. Demjanjuk va fi judecat, începând din 30 noiembrie, la München pentru implicarea sa în asasinarea, în 1943, a 27.900 de evrei într-un lagăr de exterminare nazist, transmite Agenţia France Presse, citată de Mediafax.



Acest apatrid de origine ucraineană, în vârstă de 89 de ani, este acuzat că a fost gardian, în perioada martie-septembrie 1943, în lagărul de exterminare de la Sobibor, unde ar fi contribuit la gazarea deportaţilor, majoritate de origine olandeză. În urmă cu 20 de ani, el a scăpat de pedeapsa capitală, obţinută în urma unui proces desfăşurat în Israel. În mai 2009, el a fost expulzat din Statele Unite, unde trăia din 1952, la capătul unei lungi bătălii juridice referitoare în primul rând la starea sa precară de sănătate.

Acuzarea şi-a construit cazul pe mărturii aparţinând unor persoane închise la Sobibor, dar decedate în ultimii ani, precum şi pe o carte de identitate realizată de SS pe numele lui Demjanjuk, în care se certifică transferarea lui de la Trawniki, unde erau antrenaţi gardienii pentru lagărele de concentrare, la Sobibor. John Demjanjuk afirmă că a fost capturat în 1942, când era înrolat în Armata Roşie şi a petrecut restul războiului în lagărele de prizonieri, după care a emigrat în SUA, unde a lucrat în uzinele de asamblare a automobilelor la Cleveland (Ohio, nord).

×
Subiecte în articol: externe