Secretele bine păzite ale celei mai temute și bogate organizații mafiote italiene, ‘Ndrangheta, sunt pe punctul să fie dezvăluite, unul după altul, pe măsură ce sute de gangsteri suspecți vor fi aduși în fața Justiției, în cel mai mare proces contra Mafiei din ultimii 30 de ani. Presupuși membri ai organizației criminale, între care numeroși politicieni corupți, vor fi încuiați în cuști în timpul audierilor, ce vor avea loc, începând de astăzi, într-o sală imensă a unui „call center” transformat în tribunal, în inima Calabriei, cea mai săracă regiune italiană, afectată grav de activitățile mafiote.
Peste 1.000 de avocați, procurori, judecători și persoane din public vor lua parte la procesul în care urmează să fie divulgate informații păzite până acum cu strășnicie de ‘Ndrangheta, cea mai plină de secrete organizație mafiotă din Italia, anunță „The Sun”. Anchetatorii vor prezenta 24.000 de convorbiri telefonice și conversații, interceptate pentru a susține acuzațiile de crimă, extorcare și trafic cu droguri. Peste 900 de martori vor depune mărturie contra a 355 de presupuși membri ai organizației calabreze, a cărei cifră de afaceri este estimată între 40 și 50 de miliarde de euro. Între acuzați se numără mafioți notorii, dar și lideri politici, funcționari, polițiști și oameni de afaceri, împotriva cărora există dovezi clare că ar fi colaborat cu organizația criminală. Mai mult, anunță AFP, 58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă „omerta”, legea tăcerii, pentru a dezvălui cele mai întunecate secrete ale clanului Mancuso și ale asociaților săi. „Nașul” Luigi Mancuso, care a mai petrecut 20 de ani în închisoare, va apărea alături de alți acuzați celebri, cu porecle desprinse din scenariile hollywoodiene – „Lupul”, „Iedul”, „Blondul” sau „Grăsuțul”. Într-o audiere preliminară, a fost nevoie de nu mai puțin de trei ore pentru a citi numele tuturor acuzaților din procesul despre care se estimează că va fi finalizat peste doi ani.
Demonstrație de forță
Procesul este considerat o demonstrație de forță a statului, în mijlocul teritoriului controlat de ‘Ndrangheta, care coordonează fluxul de cocaină în toată Europa. Potrivit „The Sun”, ‘Ndrangheta controlează 80% din aprovizionarea cu cocaină a Europei. Se presupune că organizația are legături puternice cu cartelurile de droguri din America Latină, folosite pentru a importa cocaină atât prin porturi importante, cum ar fi Rotterdam, cât și prin intermediul unor grupări criminale din Turcia și Albania. Conform poliției italiene, datorită controlului exercitat asupra traficului cu droguri, ‘Ndrangheta a depășit ca influență organizațiile mafiote Cosa Nostra, din Sicilia, și Camorra, din Napoli. Organizația din Calabria mai desfășoară pe scară largă și activități de extorcare, prostituție și trafic de arme. De altfel, ‘Ndrangheta a devenit una dintre cele mai puternice organizații criminale din lume, iar FBI a estimat că numărul membrilor săi a ajuns la 6.000, cei mai mulți dintre ei avându-și baza într-una dintre cele mai sărace regiuni din Italia. Numele organizației vine din greacă, unde „andragathia” înseamnă curaj sau loialitate.
Un procuror periculos
„Creierul” procesului este celebrul procuror italian antimafia Nicola Gratteri, care trăiește sub protecția poliției de peste 30 de ani. Calabrezul, astăzi în vârstă de 62 de ani, a jucat fotbal în copilărie cu mulți dintre cei pe care i-a trimis peste ani în spatele gratiilor. În 2019, el a ordonat arestarea unor presupuși mafioți în Italia, Germania, Elveția și Bulgaria, iar cei mai mulți dintre ei sunt acuzați în procesul care începe astăzi. Operațiunea a implicat 2.500 de polițiști și a dus la arestarea, între alții, a unui fost șef de poliție, a unui fost senator din „Forza Italia”, a unor avocați, consilieri, precum și a numeroși oameni de afaceri. Gratteri a beneficiat și de secretele divulgate de Emanuele Mancuso, unul dintre fiii liderului mafiot local, care a cerut protecția poliției.
Procesul e șocant, prin numărul mare al membrilor clasei politice, al funcționarilor și antreprenorilor care au ajutat Mafia să funcționeze!
Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea Oxford