x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procurorul cere abandonarea acuzaţiilor împotriva lui Dominique Strauss-Kahn

Procurorul cere abandonarea acuzaţiilor împotriva lui Dominique Strauss-Kahn

21 Aug 2011   •   21:00
Procurorul cere abandonarea acuzaţiilor împotriva lui Dominique Strauss-Kahn

Marturiile din cursul audierii preliminare de ieri a cameristei de la Sofitel, Nafissatou Diallo, care l-a acuzat pe fostul director al FMI de agresiuni sexuale nu au reusit sa-i convinga pe cei 12 jurati ai tribunalului penal din Manhattan. Acest "verdict' al juriului a fost principalul motiv pentru care, dupa o luna si jumatate de ancheta, cand procurorul Cyrus Vance si-a exprimat indoielile privind credibilitatea presupusei victime, dupa ce avocatii lui DSK i-au furnizat cateva probe in acest sens, ia o hotarare mult asteptata de acuzat. Astfel, la audierea de astazi a lui DSK, Vance urmeaza sa-i informeze pe judecatori despre decizia sa si sa le solicite, oficial, sa ii dea si ei curs. Practic, dupa ziua de astazi, soarta judiciara a lui DSK se va afla exclusiv in mainile judecatorilor, scrie Le Point, precizabd insa ca biroul procurorului Vance nu a furnizat inca o informatie oficiala in acest sens. Judecatorii sunt cei care vor decide daca DSK va primi un "NUP' sau daca procesul penal va continua, caz in care inculpatul, daca va fi gasit vinovat de toate acuzatiile aduse, va primi pana la 74 de ani de inchisoare.

"Nu este vorba despre faptul ca procurorul nu crede in marturiile presupusei victime sau ca ea nu ii inspira suficienta incredere, ci despre faptul ca el nu vrea sa isi asume riscul unei lungi agonii catre un eventual verdict de achitare a inculpatului', a explicat Pierre Houcarde, avocat in Barourile din Paris si New York.

La decizia de ieri a procurorului au contribuit foarte mult si recentele declaratii facute de camerista presei, dupa ce luna trecuta ea a iesit din anonimat si a pornit o adevarata campanie mediatica, invocand faptul ca nu a mai putut suporta acuzatiile "mincinoase' ce i s-au adus. Pe de alta parte, un proces penal urmat de o eventuala achitare a inculpatului ar fi catastrofal pentru camerista.

Totusi, asa cum stau lucrurile deocamdata, aparenta "victorie' de ieri a lui DSK este, de fapt, impartita cu "tabara' lui Diallo. Este victoria avocatilor sai, care au reusit sa-l "incomodeze' pe procuror, determinandu-l, practic, sa se "desisteze' in acest caz. De altfel, ei cerusera la un moment dat, in timpul anchetei, inlocuirea lui Vance cu un alt procuror, invocand "presiunile' la care fusese supus de avocatii lui DSK. Avocatii cameristei ar putea sa castige si mai mult teren daca judecatorii vor decide astazi continuarea procesului penal, pentru ca, "revigorati' de o asemenea decizie, l-ar putea "incurca' mai mult pe Strauss-Kahn, care va fi nevoit sa raspunda la intrebarile lor dure si sa depuna marturie sub juramant. In plus, avocatii cameristei i-au deschis fostului director al FMI si o actiune civila, carandu-i daune morale. Asa ca DSK nu va deschide anticipat sticla de sampanie, asa cum a facut la 1 iulie, cand si-a recapatat libertatea de miscare in Statele Unite. Iar in Franta, daca ar fi sa revina curand, il asteapta un alt proces asemanator cu jurnalista si scriitoarea Tristane Banon.

×