Pentru miliardarul american, George Soros, criptomonedele, in general, si bitcoin, in special, reprezinta un model tipic de "bula financiara". In opinia lui, Facebook şi Google sunt o adevarata ameninţare la adresa democraţiei, iar presedintele SUA, Donald Trump, intentioneaza sa construiasca "un stat mafiot".
"Monedele virtuale nu sunt altceva decat pure specualtii, bazate intotdeauna pe necunoastere", crede finantistul american. Aflat la Davos, statiunea elvetiana care gazduieste la fiecare inceput de an Forumul economic mondial, unde-i dau intalnire aproximativ 3000 de invitati, sefi de stat si de guvern, patroni de mari corporatii internationale, bancheri, finantisti si analisti din toate domeniile de activitate, Soros a declarat ca "bitcoin nu este o valuta, pentru ca orice valuta este considerata un mijloc stabil de venit, iar cursul unei valute nu afiseaza oscilatii de 25% pe zi".
Ducandu-si ideea la bun sfarsit, omul de afaceri a adaugat ca "bitcoin nu poate fi folosit, spre exemplu, pentru plata salariilor, pentru ca un salariu nu poate scadea cu 25% pe zi".
Referindu-se la Donald Trump, Soros a afirmat ca planurile liderului de la Casa Alba privind "crearea unui stat mafiot" vor esua, pentru ca toate institutiile democratice ale tarii se vor opune. De altfel, a continuat miliardarul american, Trump nu este "decat un fenomen temporar", care nu va fi reales in 2020. Merita amintit ca, in 2016, Soros ar fi investit 6 milioane de dolari in campanie electorala a lui Hillary Clinton.
In ceea ce priveste Facebook şi Google, aceste doua platforma "exploatează mediile sociale şi provoacă multe probleme", crede finantistul. Potrivit apreciarilor sale, proprietarii celor doi giganti "se consideră stapanii universului", desi, in realitate nu sunt decat "sclavii dorintei de a-si pastra poziţia dominanta".
Soros estimeaza ca "este doar o chestiune de timp pana cand dominarea globala a monopolurilor din industria IT americană va fi întreruptă". In opinia lui, "retelele de socializare îi fac pe oameni să renunţe la autonomia lor de gândire, cu ample urmari negative asupra funcţionării democraţiei, în special asupra integrităţii alegerilor. Puterea de a modela atenţia oamenilor este concentrată în mâinile câtorva companii", a mentionat omul de afaceri.
Interesant este ca Soros deţine în prezent, prin intermediul unui fond de investiţii, 109.451 de titluri Facebook, dupa ce a vandut, anul trecut, peste 300.000 de acţiuni. In acelasi timp, Soros este unul dintre acţionarii companiei Alphabet, care deţine Google.