x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PROGRAMUL VISA WAIVER / Comisarul UE pentru Justiţie, în SUA

PROGRAMUL VISA WAIVER / Comisarul UE pentru Justiţie, în SUA

de Mihaela Matachita    |    13 Mar 2009   •   00:00

Ridicarea vizelor pentru cinci ţări membre UE, printre care România, este una dintre priorităţile vizitei de luni şi marţi, la Washington, a comisarului european pentru justiţie, Jacques Barrot, şi a ministrului ceh de interne, Ivan Lager.



“Există în continuare cinci ţări din UE – România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Grecia ­ ai căror cetăţeni sunt obligaţi să obţină vize pentru a călători în Statele Unite. Vrem reciprocitate completă”, a declarat comisarul european într-un interviu acordat AFP. Comisarul european şi ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, vor discuta la Washington cu secretarul american al justiţiei, Eric Holder, şi cu secretarul pentru securitate internă, Janet Napolitano.

Pe de altă parte, Judith Garber, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, a dat asigurări, în cursul recentei vizite la Bucureşti, privind disponibilitatea noii administraţii Obama de continuare a extinderii programului Visa Waiver (scutirea de vize pentru a călători în SUA). Dar SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, în condiţiile în care România are o rată de respingere de 25%.

×
Subiecte în articol: externe