x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Promisiunea Moscovei: Se reiau discuţiile despre Tezaur

Promisiunea Moscovei: Se reiau discuţiile despre Tezaur

de Irina Cristea    |    04 Mar 2009   •   00:00

Discuţiile româno-ruse cu privire la Tezaurul României depus la Moscova în timpul primului război mondial ar putea fi reluate în curând, la aproape trei ani de la ultima întâlnire a comisiei comune de experţi.



Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, i-a solicitat omologului său rus, Serghei Lavrov, sprijin în vederea impulsionării unei noi sesiuni a acestei comisii. Cei doi miniştri au discutat despre problema Tezaurului în cursul vizitei efectuate la Moscova de Cristian Diaconescu, la 27 februarie.

DOAR TREI ÎNTÂLNIRI.
Comisia comună româno-rusă a fost creată în baza Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe român şi rus semnată la 4 iulie 2003, concomitent cu Tratatul politic de bază. Comisia a avut trei sesiuni, prima la Bucureşti, în anul 2004, a doua şi a treia la Moscova, în anul 2005, respectiv, în anul 2006. Ulterior, partea rusă nu a mai dat curs invitaţiilor repetate ale părţii române pentru organizarea unei noi sesiuni a comisiei comune.

Până în prezent au fost discutate aspecte privind contextul istoric în care a avut loc depozitarea Tezaurului României la Moscova şi privind perioada imediat următoare (1916-1918), problema aurului Băncii Naţionale a României, probleme de drept internaţional conexe depozitării Tezaurului României la Moscova, elemente legate de dialogul bilateral şi multilateral pe marginea problemei Tezaurului României, precum şi aspecte de natură organizatorică care ţin de funcţionarea Comisiei comune.

×
Subiecte în articol: externe