SANTIAGO/NEW YORK – Cum liderii mondiali se adună virtual în perioada 9-10 decembrie pentru Summit-ul pentru democrație al președintelui american Joe Biden, aceștia ar trebui să își pună o întrebare simplă: ce putem face pentru a-i ajuta pe cei mai curajoși susținători ai democrației, precum protestatarii care își riscă propriile vieți în Sudan?
De luni de zile, sute de mii de oameni au inundat străzile Sudanului, cerând un guvern responsabil și încetarea guvernării militare, în ciuda faptului că forțele de securitate sudaneze i-au întâmpinat cu gloanțe. Zeci de protestatari au murit.
Curajul lor nu este unic. Din Belarus până în Bolivia și chiar în Regatul Unit și Statele Unite, liderii și organizațiile societății civile sunt în fruntea unor mișcări îndrăznețe pentru a rezista opresiunii structurale, autoritarismului și nedreptății.
Din păcate, efortul lor este mai important ca oricând. Amenințările la adresa liderilor societății civile și a instituțiilor democratice sunt în creștere în întreaga lume. Naționalismul, inegalitatea și polarizarea politică sunt în creștere la nivel mondial, iar restricțiile legate de pandemie privind adunările publice și tehnologia de supraveghere din ce în ce mai avansată au dat și mai multă putere regimurile autoritare.
În Columbia, 65 de activiști de mediu au fost uciși în 2020. Interzicerea guvernului nigerian privind utilizarea internă a Twitter, impusă în iunie anul acesta, rămâne în vigoare. Și în august, guvernul ugandez a suspendat operațiunile a 54 de organizații pentru drepturile omului.
Aceste represiuni, atât în democrații, cât și în statele autoritare, au consecințe de durată. Prin restrângerea libertăților civile – inclusiv libertatea presei, de întrunire și de exprimare – și atacând organizațiile care le apără, statele ne lasă drepturile și instituțiile fără apărare împotriva viitoarelor atacuri.
Acesta este motivul pentru care beneficiarii și partenerii noștri din societatea civilă trag un semnal de alarmă. Organizațiile neguvernamentale care susțin diverse cauze și din diverse țări sunt vizate de strategii similare, inclusiv acuzații de „interferență străină” ori de câte ori lucrează cu organizații internaționale consacrate și instituții filantropice precum cele pe care le conducem.
Aceste atacuri nu trebuie să continue. Ele amenință nu numai viețile și mijloacele de existență a miilor de organizatori și activiști ai societății civile din întreaga lume, ci și democrația însăși. Pe măsură ce lasă aceste grupuri esențiale fără putere de acțiune și perturbă activitatea lor vitală, reprezentanții cinici ai regimurilor autoritare numesc democrația drept „idealistă” și „naivă”.
Respingem în mod fundamental acest punct de vedere. Îmbrățișăm puterea democrației tocmai pentru că necesită întreținere, protecție și participare constantă. Pacea și stabilitatea pe care le promovează sunt câștigate printr-un contract social incluziv și nicidecum printr-o mână de fier.
În acest spirit, Summit-ul lui Biden pentru Democrație își propune să sprijine reînnoirea democratică, participarea civică și colaborarea multilaterală. Întâlnirea reprezintă o oportunitate importantă pentru lideri de a se angaja din nou față de drepturile fundamentale de adunare, asociere, exprimare și informare în țară și de a promova aceste drepturi în străinătate prin diplomație strategică.
Dar doar angajamentele verbale merg atât de departe. Pe măsură ce statele se angajează într-o conversație virtuală în această săptămână, ele trebuie să fie pregătite să treacă dincolo de retorică și să afirme importanța acestor drepturi prin potrivirea cuvintelor cu faptele în lupta pentru spațiul civic. În domeniul drepturilor omului, aceasta înseamnă promovarea protecției internaționale și naționale pentru libertatea de exprimare și libertatea de întrunire, asigurând astfel dreptul fiecărui individ de a exprima disidența în fața autoritarismului. În multe state, asigurarea libertății de exprimare va necesita abrogarea legilor împotriva răzvrătirii și adoptarea de moratoriu privind închiderea internetului. Mai mult, guvernele ar trebui să blocheze exportul și transferul de echipamente de supraveghere către regimurile represive.
Cel mai urgent, liderii globali trebuie să crească substanțial investițiile în organizațiile societății civile care asigură un control critic asupra puterii de stat. Și trebuie să aloce resurse tangibile apărătorilor drepturilor omului, jurnaliștilor locali, serviciilor sociale și centrelor comunitare.
Acest lucru necesită nu numai sprijinirea acestor organizații în vremuri de criză, când se luptă deja să-și servească comunitățile, ci și investiții în creșterea lor pe termen lung – care este o investiție în susținerea unui cetățean activ, pregătit să facă față urgențelor viitoare. De exemplu, liderii democratici ar trebui să extindă mecanismele de protecție care să ofere activiștilor expuși riscului servicii legale, medicale, psihosociale, de securitate digitală și de sprijin pentru relocare – în special acele scheme care funcționează în apropierea locului în care au loc atacuri regionale și naționale asupra societății civile. Acesta este unul dintre cele mai sigure moduri prin care statele îi pot sprijini pe cei care își riscă viața pentru a apăra democrația.
În sfârșit, liderii trebuie să se unească în jurul cauzei democratice comune și să colaboreze strâns în parteneriate multisectoriale, multilaterale. La nivelul guvernului, sectorului filantropic, sectorul privatui și societății civile avem ocazia de a construi pe dialogul de la summit și de a ne folosi punctele forte unice pentru a extinde spațiul civic. La urma urmei, cel mai bun protector al spațiului civic este mai mult spațiu civic – populat de cetățeni implicați, conectați, care au resursele, protecția și puterea de a-și susține propriile drepturi și mijloace de trai.
Implicare societății civile poate fi transformatoare. În Moldova și Malaezia, de exemplu, organizațiile societății civile au contribuit anul acesta la răsturnarea legilor represive ale „stării de urgență”, prevenind erodarea periculoasă a instituțiilor democratice. Și milioane de oameni au mărșăluit în protestele Black Lives Matter în vara lui 2020, formând probabil cea mai mare mișcare de masă din istoria SUA.
Indiferent de originea luptei sau de distanța pe care o parcurge, atunci când oamenii se unesc în mod pașnic pentru a-și apăra drepturile fundamentale ale omului, ei fac progrese extraordinare către demnitate, echitate și dreptate pentru toți. De la Khartoum la Kuala Lumpur, haideți să protejăm și să avansăm acest progres în cuvânt și faptă și să ne asigurăm că rămâne puternic pentru următoarea generație.
Autorii:
Michelle Bachelet, fost președinte al Chile, este Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
Darren Walker este președintele Fundației Ford.
Mark Malloch-Brown este președintele Open Society Foundations.
Copyright: Project Syndicate, 2021.www.project-syndicate.org
Traducere, Adaptare și editare: Daniel Apostol, ClubEconomic.ro