x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest de amploare în Polonia: sute de mii de persoane cer întărirea democrației

Protest de amploare în Polonia: sute de mii de persoane cer întărirea democrației

de Redacția Jurnalul    |    04 Iun 2023   •   21:30
Protest de amploare în Polonia: sute de mii de persoane cer întărirea democrației
Sursa foto: Twitter/Renew Europe

Sute de mii de protestatari s-au adunat la Varșovia pentru a participa la una dintre cele mai mari manifestații din Polonia de la căderea comunismului în 1989. Protestul a fost organizat de opoziție, iar printre participanți au fost fostul prim-ministru Donald Tusk și fostul președinte Lech Walesa.

Primăria din Varșovia a estimat că o jumătate de milion de persoane au participat la evenimentul care a marcat cea de-a 34-a aniversare a primelor alegeri parțial libere din Polonia. La solicitarea partidelor din opoziție, oamenii au venit din întreaga țară, dar demonstrații simultane au avut loc și în alte orașe poloneze. Printre participanți au fost doi importanți lideri politici, fostul prim-ministru Donald Tusk și fostul președinte Lech Walesa.

Protestele au vizat partidul naționalist aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. PiS a condamnat adunarea spunând că este un „marș al urii".

Protestatarii au nemulțumiri legate de inflație, de costul vieții și de drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT. De asemenea, au fost exprimate îngrijorări față de o nouă lege despre care opoziția spune că subminează democrația poloneză. Legea, criticată de UE și de SUA, instituie o comisie care va investiga influența Rusiei în politica poloneză și care are puterea de a interzice persoanelor să ocupe funcții publice timp de 10 ani.

Participanții la marșul organizat de opoziție au avut steaguri poloneze și ale UE și au scandat lozinci legate de democrație și libertate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: protest Polonia