x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest cu zeci de mii de persoane în Cehia împotriva populismului și a extremismului

Protest cu zeci de mii de persoane în Cehia împotriva populismului și a extremismului

30 Oct 2022   •   20:18
Protest cu zeci de mii de persoane în Cehia împotriva populismului și a extremismului
Sursa foto: Twitter

Zeci de mii de cehi s-au adunat duminică în piața principală din Praga, protestând împotriva populismului și extremismului în creștere, la două zile după ce o coaliție de mișcări politice de extremă dreapta, grupuri și partidul comunist au organizat un protest în același loc.

Având steaguri cehe, americane, ale NATO și ucrainene, mulți dintre cei din mulțime și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, în contrast cu protestul de vineri, când organizatorii care se opun Uniunii Europene și NATO au cerut discuții directe cu Moscova despre livrările de gaz, relatează Reuters.

Pe pancarte se putea citi "Cehia împotriva fricii" și "Ne putem descurca", în timp ce fondatorii organizației Milioane de momente pentru democrație - grupul care a organizat evenimentul - au spus că, în ciuda temerilor legate de prețurile ridicate ale energiei și de războiul din Ucraina, viitorul democrației este în joc.

"Vă mulțumim că ați venit să vă înfruntați frica", au spus la unison fondatorii grupului către mulțime: "Este de înțeles că mulți oameni se tem. Cu toate acestea, frica nu este întotdeauna rea, deseori ne ajută să supraviețuim."

La demonstrație a avut loc și o apariție video a primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, care a îndemnat oamenii să rămână concentrați asupra a ceea ce se întâmplă în țara sa.

Prețurile ridicate la energie, alimentate de războiul din Ucraina, au acumulat presiuni asupra guvernelor din Europa pentru a atenua creșterea costurilor energetice pentru consumatori și întreprinderi.

În Cehia, guvernul premierului Petr Fiala a aderat la sancțiunile UE împotriva Rusiei și a adoptat o poziție dură față de invazia Moscovei în Ucraina. De asemenea, a adoptat o serie de măsuri, printre care se numără ajutoare financiare pentru întreprinderi și plafoane de preț la energia electrică pentru gospodării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste Cehia praga