x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest Greenpeace impotriva OMG

Protest Greenpeace impotriva OMG

de Alexandru Nastase    |    29 Noi 2007   •   00:00
Protest Greenpeace impotriva OMG

Greenpeace a organizat ieri o parodie-protest in faţa clădirii Comisiei Europene din Bruxelles, voluntarii jucănd rolul de lobbyşti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic

Greenpeace a organizat ieri o parodie-protest in faţa clădirii Comisiei Europene din Bruxelles, voluntarii jucănd rolul de lobbyşti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic, care incearcă să forţeze autorizarea pentru comercializare şi cultivare in Europa.

In următoarele zile, comisarii europeni sunt aşteptaţi să voteze propunerea comisarului pentru mediu, Stavros Dimas, care cere refuzarea autorizării pentru cultivare in Uniunea Europeană a două varietăţi de porumb MG (Bt11 şi 1507), deoarece sunt toxice pentru anumite specii de fluturi şi prezintă riscuri pentru alte insecte şi sănătatea solului. "In spatele parodiei noastre se află un apel serios pentru mai multă transparenţă. Protestăm faţă de influenţa disproporţionată a industriei OMG in anumite departamente ale Comisiei", a explicat Contiero Marco, Greenpeace.




Dragă domnule Preşedinte Baroso şi tovarăşi Membrii ai Comisiei Europene,

Noi, oamenii din industria OMG dorim să ne exprimăm din inimă mulţumirea pentru aceia dintre voi care faceţi treabă bună prin lobby intens in Comisie, măturănd sub preş dovezile ştiinţifice care arată că OMG-urile noastre prezintă riscuri şi promovănd interesele noastre deasupra legislaţiei UE pentru protejarea mediului. Dorim să ne arătăm aprecierea in mod deosebit Comisarilor Verheugen, Mandelson, Fischer Boel şi Potocnik, care au sprijinit cel mai activ promovarea OMG in Europa, dansănd pe melodia noastră şi ignorănd opinia publică. Moş Crăciun ii va răsplăti anul acesta pe măsură.

Trebuie să vă spunem că suntem mai puţin mulţumiţi de prestaţia Comsiarului Dimas, a cărui insistenţă de a invoca legislaţia UE şi de a dezvălui noi dovezi ştiinţifice dăunează afacerilor noastre. Propunerea sa de a nu autoriza două varietăţi de porumb MG in Europa din cauza ingrijorărilor faţă de impactului negativ al acestora pentru mediu este pentru noi un mare inconvenient. Cine are nevoie de Principiul Precauţiei cănd poţi să te alegi cu porumb mutant care produce propriile insecticide? Nu noi! Această zarvă despre porumbul MG care dăunează fluturilor şi insectelor benefice este un non-sens. Organisme acvatice? Insecte? Organisme din sol? Stărpiţi-le, acesta este moto-ul nostru. Şi de ce nu, stărpiţi-l şi pe domnul Dimas pentru că ne stă in cale.

La Monsanto, Dow, Pioneer, BASF şi Syngenta, noi vindem chimicale. Asta inseam-nă că orice lege care interferează cu afacerile noastre nu este binevenită. De aceea suntem aşa de măndri de relaţiile de lucru excelente pe care le-am construit in Comisia Europeană, şi contăm pe Dumneavoasră să anulaţi propunerea domnului Dimas prin voturile voastre, la fel cum contăm să ignoraţi orice alte dovezi ştiinţifice care ridică dubii in privinţa siguranţei OMG. Prietenii noştri din Washington aşteaptă acelaşi lucru de la voi.

Este simplu: băgaţi-vă degetele in urechi şi fredonaţi cu glas tare de fiecare dată cănd cineva - cercetători independenţi, Parlamentul European, ONG-urile, statele membre - indrăznesc să pună la indoială valoarea OMG şi a investiţiilor intr-o tehnologie care a eşuat să aducă rezultate in agricultură. Continuaţi să fredonaţi dacă menţionează contaminarea ireversibilă a solului ce decurge din cultivarea cu OMG, sau utilizarea sporită de erbicide in fermele ce utilizează plante MG. Ce ştiu ei? E mai bine să lăsăm industria biotech să decidă in probleme ce privesc bunăstarea oamenilor, siguranţa alimentară şi viitorul agriculturii. In final, nu dorim să ratăm oportunitatea de a oferi minunatei Autorităţi Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) o palmă energică pe spinare pentru că nu eşuează niciodată să ne propulseze produsele pe piaţă! Dragoste şi imbrăţişări tuturor prietenilor noştri.

Cu pesticimă,

EuropaGMO

×
Subiecte în articol: externe