x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest în Barcelona față de majorarea prețului energiei electrice

Protest în Barcelona față de majorarea prețului energiei electrice

07 Noi 2021   •   19:30
Protest în Barcelona față de majorarea prețului energiei electrice

Majorarea prețurilor la energie electrică a dus la cea mai mare creștere a prețurilor de consum din ultimii 29 de ani, iar pe lângă energie s-au scumpit și gazul, și carburantul, iar toate acestea au scos sute de oameni la protest pe străzile din Barcelona, Spania.

Catalanii plătesc cele mai mari prețuri din ultimii 29 de ani pentru produsele de consum, ca urmare a creșterii costului cu energia electrică. Scumpirile din ultima perioadă i-au scos pe străzile Barcelonei, unde au mărșăluit, sâmbătă seara, și au cerut intervenția Guvernului. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, creșterea e de 5,5 la sută.

„Nu doar că suntem supărați, ci ne simțim și înșelați. Înșelați pentru că până la urmă rezultă că problema cu electricitatea este că nici companiile energetice nu simt empatie față de cetățeni și credem că ne jefuiesc la propriu”, spune Roque Martinez, protestatar în vârstă de 65 de ani, potrivit AP.

Supărați, spaniolii cer acum intervenția Guvernului pentru a opri creșterea prețurilor.

„Trebuie să existe control asupra prețurilor. Nu putem permite ca serviciile de bază să fie în mâinile capitalismului. Ar trebui să existe mai mult control din partea guvernului”, a spus Maria Bote, profesor, protestatar, care are 60 de ani.

La protestul care a avut loc pe străzile Barcelonei au participat atât tineri cât și vârstnici. Adrian Gacia are 24 de ani și este asistent social.

„Vorbim despre nevoi de bază. Avem nevoie de electricitate pentru igienă și nutriție și este incredibil ca monopolul companiilor energetice să aibă un astfel de control asupra prețurilor”, spune Adrian.

În afară de costul energiei electrice, creșterile prețurilor la combustibili și gaze au dus la o creștere lunară a prețurilor de consum.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: protest barcelona