Aproape 6.000 de de persoane au ieşit marţi pe străzile din capitala armeană Erevan, în cea mai mare manifestaţie antiguvernamentală din ultimii ani, pentru a protesta împotriva creşterii preţului la curent electric şi pentru a solicita eliberarea manifestanţilor arestaţi, relatează AFP.
Arborând drapele armene şi scandând "Ruşine!! şi "Nu jafului!", mulţimea s-a adunat pentru a doua zi consecutivă în piaţa centrală din Erevan în cursul serii, urmând să plece apoi spre palatul prezidenţial, în jurul căruia a fost desfăşurat un important cordon poliţienesc, conform unui jurnalist al AFP de la faţa locului.
Manifestanţii au solicitat eliberarea a circa 257 de persoane reţinute de poliţie după manifestaţia din ajun, care riscă până la un an de închisoare.
"Nu vom pleca! Vom continua lupta noastră paşnică până când acest guvern răspunde cererilor noastre", a afirmat Artak Harutyunyan, un tânăr protestatar.
Calificând protestul drept unul "ilegal", Ministerul armean de Interne a cerut ca manifestanţii "să nu amplifice tensiunile artificial".
Libertatea presei în armenia a devenit ținta atacurilor violente ale poliției din Erevan, jurnaliști acreditați fiind bătuți și reținuți iar echipamentele acestora distruse.
Violențele ale căror țintă au devenit reporterii, fotografii și echipele de filmare care documentau modul în care poliția a folosit tunurile de apă și bastoanele pentru a împrăștia manifestanții care ocupă străzile de trei zile împotriva scumpirii excesive a energiei electrice.
Polițiștii au spart telefoane, camere foto și video ale multor jurnaliști și chiar au confiscat cardurile de memorie ale celor care au filmat acțiunile excesive ale poliției.
Violențele poliției au alimentat și mai mult acțiuniel de protest și au generat plângeri din partea grupurilor internaționale ale drepturilor precum Reporteri Fără Frontiere, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, grup care veghează libertatea presei cât și al ambadadelor SUA și Marii Britanii de la Erevan.