Ieri s-au implinit 24 de zile de cand romanii protesteaza neincetat in Piata Universitatii din Bucuresti si in alte orase din tara impotriva guvernantilor, a masurilor de austeritate si, in general, a "sistemului" din Romania.
Salzburger Nachrichten scrie ca "Protestele din Romania s-au aprins din cauza unei reforme esuate in sanatate, dar zi de zi oamenii ies in strada, deoarece cel mai sarac membru al Uniunii Europene mizeaza pe masuri de austeritate ca sa isi salveze economia. Cel mai mult sufera cei saraci si foarte saraci. Protestele din Romania se vor resimti in toata Europa in randul paturilor sociale sarace. In unele tari, protestele au fost de actualitate, in altele vor fi, fiindca elita politica va incerca sa faca tot posibilul ca esecul economic sa se resimta in randul celor care nu au nici o vina.
In Romania, furia oamenilor a venit in momentul in care elita a cerut si acel putin pe care il mai aveau. Daca politicienii puterii vor continua sa incerce sa salveze economia tarii prin scaderea nivelul de trai al oamenilor rand, atunci cei saraci si foarte saraci vor recurge la violente pentru a-si apara existenta. Romania nu isi permite o continuare a protestelor sau o extindere a acestora, dar va trebui sa conteze pe asta. Politicieni care sustin ca stiu cum trebuie depasita criza, dar care nu iau nici macar o masura normala sau orientata catre viitor, nu fac altceva decat sa provoace mania celor pacaliti, iar reactia multimii ar putea depasi asteptarile puterii. Aceasta este problema reala in Romania si trebuie gasita o solutie de iesire din criza, astfel incat traiul existential al oamenilor de rand sa nu fie pus in pericol".
Cu titlul "Cocteiluri molotov impotriva masurilor de austeritate", Die Presse scrie ca "Privatizarea sistemului public sanitar a aruncat in aer Romania. Peste 13.000 de oameni au iesit pe strazile Bucurestiului pentru a se opune acestui proiect legislativ. Au inceput sa zboare pietre, geamuri au fost sparte, nu au lipsit nici cocteilurile Molotov, iar panourile publicitare au fost cuprinse de flacari. Toate acestea au dus la o presiune uriasa pe putere, care a cedat si a retras proiectul. In ciuda acestui fapt, protestele continua la Bucuresti. Oamenii protesteaza vehement impotriva presedintelui si a Guvernului. Incepute la Bucuresti, protestele s-au extins in toate orasele mari din Romania".
Neue Kronen Zeitung constata la randul sau ca "nu se mai termina protestele din Romania. Oamenii continua sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu si a guvernarii democrat liberale".
Cu titlul "Viermii nu se misca din piata", jurnalistii ungari de la Nepszabadsag consemneaza cateva dintre sloganurile strigate de protestatari in Piata Universitatii : "«Ploua, ninge, noi vom invinge»! Sau «viermii nu se misca». Se autoproclama, in mod ironic, «viermii», ca raspuns la insultele aduse de politicienii puterii. Protestatarii cer neintrerupt demisia presedintelui si a Guvernului, dar si organizarea de alegeri anticipate. «Nu renuntam pana nu pleaca Basescu», spun protestatarii. «Nu stiu daca vom obtine rezultate notabile, dar este important ca fiecare om sa isi exprime liber nemultumirile, iar acest lucru sa fie vizibil pentru cei aflati la putere», spune Adrian, un student protestatar in varsta de 23 de ani. Un alt protestatar a afisat un banner pe care scria. «N-am nevoie de mila statului, nu ma luati de prost, plecati». Pe un alt banner se putea citi: «Arafat salvat, Baconschi plecat, Boc urmeaza, Basescu urmeaza...»".