x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protocol de acord între SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria

Protocol de acord între SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria

20 Oct 2015   •   21:46
Protocol de acord între SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria

Rusia şi Statele Unite au semnat marţi un protocol de acord vizând să preîntâmpine incidente între avioanele celor două ţări în spaţiul aerian al Siriei, a anunţat Pentagonul, citat de AFP.

Un viceministru rus al apărării, Anatoli Antonov, a informat la rândul său despre semnarea acestui memorandum, potrivit agenţiilor ruse de presă.

"Cu semnăturile de astăzi (marţi), protocolul de acord este în prezent intrat în vigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. "Documentul a fost semnat puţin mai devreme în cursul zilei" de marţi, a adăugat el.

"Memorandumul conţine un număr de reguli şi restricţii vizând să preîntâmpine incidente între avioanele ruse şi americane" care efectuează, în cadrul unor operaţiuni diferite, lovituri aeriene contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, a subliniat Anatoli Antonov, citat de agenţia RIA Novosti.

Atunci când a început să efectueze misiuni de bombardament în Siria, la 30 septembrie, Rusia a cerut negocieri pentru "deconfliction", termen englez ce poate fi tradus schimbul de informaţii pentru evitarea unui incident între aeronave ale unor ţări diferite care intervin în acelaşi teatru de operaţiuni.

O coaliţie alcătuită din circa 60 de ţări, condusă de Statele Unite, a lansat lovituri aeriene contra SI în Siria în septembrie 2014, la câteva săptămâni după operaţiuni similare în Irak.

Rusia afirmă la rândul ei că are ca ţintă SI şi alte grupuri "teroriste", dar Pentagonul susţine că vizează rebeli care luptă împotriva forţelor fidele preşedintelui sirian, Bashar Al-Asad.

Până în prezent, în spaţiul aerian al Siriei nu s-a întâmplat niciun incident major, dar, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării, avioane ale coaliţiei au fost nevoite să îşi schimbe ruta pentru a evita să se găsească în aceaşi zonă cu avioane ruse.

Sursa: Agerpres

×