Alegerea lui Barack Obama la Preşedinţia Statelor Unite a fost salutată în întreaga lume prin mesaje în care reveneau deseori cuvintele-cheie din campania electorală "schimbare" şi "speranţă", se arată într-o sinteză AFP a reacţiilor internaţionale.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că a venit momentul "unui angajament reînnoit între Europa şi Statele Unite ale Americii". "Avem nevoie de un «new deal» pentru o lume nouă. Sper sincer că, sub conducerea preşedintelui Obama, Statele Unite îşi vor uni forţele cu Europa pentru a conduce la acest «new deal» în beneficiul societăţilor noastre şi al lumii întregi", a afirmat Barroso. Referirea la "new deal" este o aluzie atât la poziţia europeană favorabilă reformării sistemului financiar mondial ca urmare a crizei globale actuale în domeniu, cât şi la necesitatea unor noi şi mai bune relaţii transatlantice.
Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a declarat în tradiţionalul stil cu panaş că "victoria strălucitoare" a lui Obama trezeşte "o imensă speranţă" şi că, prin votul exprimat, americanii au ales schimbarea, deschiderea şi optimismul".
În numele preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, Bernard Kouchner, ministrul de Extrerne din Hexagon, i-a urat "cel mai mare success" lui Obama, afirmând că "Franţa, Europa şi comunitatea internaţională au nevoie de dinamismul său, de refuzul injustiţiilor şi de voinţa sa de a avansa pentru a clădi o lume mai stabilă, mai sigură şi mai dreaptă".
Premierul britanic Gordon Brown l-a felicitat la rândul său pe Barack Obama, salutând "valorile sale progresiste şi viziunea sa pentru viitor".
Preşedintele german Horst Köhler l-a asigurat pe preşedintele ales al Statelor Unite că poate conta pe Germania "ca partener fiabil şi prieten de mult timp". La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări că guvernul este convins de importanţa şi valoarea parteneriatului transatlantic.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat speranţa că "noua administraţie americană" va opta pentru "relaţii bune" cu Rusia, într-un discurs pronunţat miercuri la Moscova cu privire la starea naţiunii. Moscova speră într-o reînnoire a relaţiilor ruso-americane după victoria democratului Barack Obama la prezidenţialele din SUA, a declarat viceministrul rus al afacerilor externe, Grigori Karasin, citat de agenţiile de presă ruseşti.
Preşedintele chinez, Hu Jintao, a declarat că doreşte să ridice relaţiile dintre China şi Statele Unite "la un nou nivel" şi a evocat "o nouă perioadă istorică".
Premierul israelian Ehud Olmert a salutat "victoria istorică" a lui Obama, exprimându-şi speranţa în "strângerea" relaţiilor bilaterale şi în obţinerea de progrese în procesul de pace.
Liderul palestinian Mahmoud Abbas a cerut "accelerarea eforturilor depuse pentru a se ajunge la pace" în Orientul Apropiat, după cum a făcut cunoscut purtătorul său de cuvânt, Nabil Abou Roudeina.
Într-o primă reacţie, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, a fost rezervat, afirmând doar că "nu credem că va fi o schimbare politică bruscă şi nu va avea loc o dezangajare rapidă americană din Irak, deoarece o afacere importantă se joacă aici. Guvernul irakian are «dorinţa sinceră» de a coopera cu preşedintele ales Barack Obama în interesul celor două ţări", a afirmat ulterior într-un comunicat purtătorul de cuvânt Ali al-Dabbagh.
Preşedintele afgan Hamid Karzai a spus că, prin alegerea lui Obama, lumea a păşit într-o "eră nouă".
Aşteptări la Bucureşti
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu i-au transmis, ieri, felicitări democratului Barack Obama, ambii invocând în mesajele lor parteneriatul strategic dintre SUA şi România. "Alegerea domnului Barack Obama în funcţia de Preşedinte al Statelor Unite ale Americii survine la un moment de vârf al parteneriatului strategic româno-american", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, în care se subliniază şi "importanţa pe care o are parteneriatul transatlantic pentru România". La rândul său, premierul Tăriceanu a accentuat, în mesajul de felicitare, "importanţa acordată de România întăririi parteneriatului strategic bilateral". Prim-vicepreşedintele PD-L Thedor Stolojan a numit victoria lui Obama o întruchipare a visului american, liberalul Crin Antonescu a lăudat campania "excepţională" a democratului, iar Marko Bela a arătat că, acum, sunt şanse ca SUA să acorde din nou o atenţie mult mai mare problemei drepturilor omului şi drepturilor minorităţilor. Liderul PRM, CV Tudor, l-a comparat pe Obama cu astronautul Neil Armstrong.- Lavinia Dimancea
Citește pe Antena3.ro