x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pus "la rece" - Miliardarul detinut

Pus "la rece" - Miliardarul detinut

de Ana Ilie    |    16 Sep 2006   •   00:00

Mihail Hodorkovski, fostul patron al gigantului petrolier Iukos, are voie sa petreaca 72 de ore, o data la trei luni, cu familia, intr-o incapere cu dus si bucatarie la comun. Munceste pentru un dolar pe luna si este aparat de o garda de corp.

SCHIMBARE. Pentru Hodorkovski (medalion), viata are un ritm lent in inchisoare, punctat doar de vizitele familiei, o data la trei luni

Mihail Hodorkovski, fostul patron al gigantului petrolier Iukos, are voie sa petreaca 72 de ore, o data la trei luni, cu familia, intr-o incapere cu dus si bucatarie la comun. Munceste pentru un dolar pe luna si este aparat de o garda de corp.

Cel mai celebru prizonier al Rusiei, fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a inceput sa se obisnuiasca cu detentia in colonia penitenciara siberiana Krasnokamensk. Un reporter al cotidianului britanic Independent le-a insotit pe sotia Inna, mama Marina Filipovna si fiica Nastya intr-o vizita de trei zile la inchisoarea IK-10, pentru a afla cum decurge viata de zi cu zi a fostului multimilionar cazut in dizgratia Kremlinului.

LA MARE DEPARTARE. In unul din cele mai salbatice locuri de pe planeta, Hodorkovski isi ispaseste pedeapsa de 8 ani in inchisoare pentru vina, neoficiala, de a-l fi infruntat pe presedintele Vladimir Putin. La 5.000 de kilometri de Moscova, Krasnokamensk este departe de civilizatie, intr-o zona iradiata de o larga exploatare de uraniu, unde, daca nu mori iradiat, cu siguranta iti vine de hac frigul. Rudele lui Hodorkovski fac calatoria aceasta o data la trei luni pentru cate o intrevedere de 72 de ore, cat le permite regimul inchisorii. Tot o data la trei luni, lui Hodorkovski i se permite sa-si paraseasca slujba de coasere si impachetare de haine, platita cu doar un dolar pe luna, pentru a sta cu familia.

FARA TV. Informatiile reporterului nu sunt la prima mana, pentru ca nici un jurnalist nu are voie inauntrul penitenciarului. Sotia lui Hodorkovski, Inna, povesteste cum se desfasoara vizita conjugala. Camera unde au voie sa se intalneasca se afla pe "un hol pe care sunt asezate toate incaperile, un dus comun si o chicineta, nu poti merge afara si nici macar nu vezi cerul". Vizitele conjugale se petrec la comun cu celelalte familii reunite pentru scurt timp si "chiar ieri, una din celelalte mame a ciocanit la usa lui Mihail pentru ca banuia ca el, fiind mai important, are televizor. Mihail a invitat-o inauntru si i-a spus ca e binevenita sa se uite la spatiul din perete unde ar trebui sa se afle televizorul", povesteste Inna. Hodorkovski nu are prieteni in inchisoare si singurele lui intalniri zilnice sunt cu echipa de avocati. Dupa cateva incidente mai dure, magnatul umbla numai cu bodyguardul dupa el, pentru ca viata la Krasnokamensk, printre ceilalti 1.000 de prizonieri, e grea.

×
Subiecte în articol: externe hodorkovski