x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin avertizează: în Moldova e aproape ca în Kîrgîzstan!

Putin avertizează: în Moldova e aproape ca în Kîrgîzstan!

de Vitalie Calugareanu    |    24 Mai 2010   •   00:00

O declaraţie a premierului rus, Vladimir Putin, făcută la un post de televiziune, după întâlnirea avută la sfârşitul săptămânii trecute, la Sankt-Petersburg, cu premierul moldovean Vlad Filat, a generat discuţii aprinse la Chişinău..

Vladimir Putin a spus că "situaţia politică din Moldova este instabilă şi este aproape ca în Kîrgîzstan". Unii analişti politici de la Chişinău susţin că, astfel, "premierul rus pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova după calapodul kîrgîz".

La întâlnirea Filat-Putin de la sfârşitul săptămânii trecute nu au fost luate decizii, ci au fost transmise mesaje. Cei doi premieri au discutat despre reglementarea diferendului transnistrean, despre datoriile de peste 2 miliarde de dolari ale Tiraspolului la gazele naturale şi despre scoaterea barierelor la exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia. Singurul subiect asupra căruia premierii Putin şi Filat au ajuns la o înţelegere a fost cel legat de extinderea perioadei de înregistrare a moldovenilor aflaţi pe teritoriul Rusiei de la 3 la 30 de zile. Această chestiune urmează a fi soluţionată în timpul apropiat printr-o decizie oficială a părţii ruse.

FĂRĂ ENTUZIASM PENTRU SOLUŢII
Referindu-se la reacţia pe care a avut-o Putin la solicitarea Chişinăului de retragere a trupelor ruse şi de creare a unei misiuni civile de pace în Transnistria, Filat a spus că nu a văzut "prea mult entuziasm" din partea omologului său rus. "Am transmis mesajul foarte clar şi ştiu că acest mesaj a fost recepţionat, dar nu pot spune că am convenit asupra unei soluţii. Problema transnistreană nu ţine doar de discuţiile moldo-ruse", a menţionat premierul moldovean.

În ceea ce priveşte soluţionarea problemei datoriei de peste 2 miliarde de dolari pe care o are Transnistria faţă de Gazprom, Filat a spus că această problemă va fi rezolvată de o comisie interguvernamentală, dar nu a precizat cum. "Această datorie urmează a fi administrată. Soluţii există şi ele vor sta la baza deciziilor ulterioare", a precizat premierul moldovean.

FURTUNĂ POLITICĂ
După întrevederea avută la Sankt-Petersburg cu Filat, Putin a declarat într-un interviu televizat că "în Moldova situaţia politică nu este încă stabilită. Poate nu este la fel de acută ca în Kîrgîzstan, dar am vazut că este aproape ca în Kîrgîzstan". În continuarea interviului, Putin a vorbit despre interesul Rusiei ca în ţările vecine să existe o situaţie politică şi economică stabilă.

Analistul politic moldovean Petru Bogatu s-a arătat uimit de declaraţia premierului rus. "Deşi cu defecte, Republica Moldova e o democraţie de tip european, totuşi, care nu are nimic în comun cu regimurile despotice din multe alte ţări desprinse de fosta URSS. Privite din acest unghi, vorbele lui Putin sună ciudat. Te bate gândul că la mijloc e o ameninţare", susţine analistul care adaugă: "Se creează impresia că Putin anunţă o furtună politică în Republica Moldova. Premierul rus meneşte o lovitură de stat în Moldova după calapodul kîrgîz. Ne sperie cu o destabilizare de proporţii. Atâta doar că îşi îmbracă avertismentul în forma unei analize distante şi a unei constatări amicale", mai atenţionează analistul moldovean.

Solicitat să se pronunţe asupra declaraţiei făcute la televiziune de Putin, premierul moldovean a spus că nu ştie de unde vine această declaraţie. "Nu am simţit din partea domnului Putin reticenţă în a discuta sau în a-şi asuma anumite responsabilităţi. Problema este alta, cum noi simţim lucrurile de aici, de la Chişinău. Eu i-am transmis un mesaj lui Vladimir Putin - că deciziile urmează a fi luate având în vedere relaţiile interstatale, nu prin prisma afinităţilor asupra unor politicieni sau forţe politice", a conchis premierul moldovean.

×
Subiecte în articol: externe