x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin cere ca Mariupol să se predea pentru a pune capăt bombardamentelor

Putin cere ca Mariupol să se predea pentru a pune capăt bombardamentelor

30 Mar 2022   •   18:21
Putin cere ca Mariupol să se predea pentru a pune capăt bombardamentelor

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că bombardamentele asupra orașului ucrainean asediat Mariupol vor înceta doar atunci când trupele ucrainene se vor preda.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul convorbirii telefonice care a durat o oră cu președintele francez Emmanuel Macron, marți seară, a precizat, miercuri, Kremlinul, potrivit BBC.

Oficialii ruși au declarat că Putin i-a spus liderului francez că „pentru a rezolva situația umanitară dificilă din acest oraș, militanții naționaliști ucraineni trebuie să înceteze să mai opună rezistență și să depună armele”.

Putin i-a oferit lui Macron și „informații detaliate despre măsurile luate de armata rusă pentru a oferi asistență umanitară de urgență și pentru a asigura evacuarea în siguranță” a civililor din orașul asediat din sud-estul țării, potrivit precizărilor venie de la Kremlin.

Oficialii francezi au declarat însă că liderul rus a fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare a civililor din oraș.

Oficiali de la Palatul Elyseé din Franța au calificat situația din oraș drept „catastrofală” și au adăugat că „populația civilă trebuie protejată și trebuie să părăsească orașul dacă dorește acest lucru”. Acestea trebuie să aibă acces la ajutoare alimentare, apă și medicamente de strictă necesitate.

Franța, împreună cu Turcia, Grecia și mai multe grupuri umanitare, i-au prezentat lui Putin un plan de evacuare a orașului, dar oficialii au declarat că Putin i-a spus lui Macron că se va „gândi” la propunere.

Ucraina a acuzat Rusia că a mutat cu forța mii de persoane din Mariupol pe teritoriul controlat de Rusia.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin