Vladimir Putin a devenit noul premier al Rusiei, candidatura sa fiind aprobată de Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului) cu o majoritate zdrobitoare. În cercurile politice se spune însă că el va conduce, din umbră, ţara.
Vladimir Putin a devenit noul premier al Rusiei, candidatura sa fiind aprobată de Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului) cu o majoritate zdrobitoare. În cercurile politice se spune însă că el va conduce, din umbră, ţara.
Învestirea lui Putin în funcţia de prim-ministru era doar o formalitate, deoarece partidul său, Rusia Unită, al cărui preşedinte a fost ales înainte cu puţin timp de expirarea mandatului său prezidenţial, controlează două treimi din Parlament. Deputaţii prezenţi au votat în proporţie de 87,1% în favoarea candidaturii lui Putin, ceea ce reprezintă 392 de voturi, în timp ce 56 de deputaţi comunişti s-au pronunţat împotrivă, potrivit presei ruse. Candidatura lui Putin fusese prezentată de succesorul său, Dmitri Medvedev, încă de miercuri, imediat după învestitura sa în funcţia de şef al statului. După votul din Dumă nu va mai fi necesar decît un decret prezidenţial de numire a premierului, pe care Medvedev promisese că îl va semna chiar în aceeaşi zi.
AMBIŢII ECONOMICE. Discursul inaugural al premierului s-a axat pe partea economică, ale cărei pîrghii le deţine chiar prin noua funcţie. În ordinea priorităţii obiectivelor sale, principalul este reducerea inflaţiei sub procentul de 10%, în decurs de numai un an, apoi şi mai mult în următorii. În 2007, inflaţia în Rusia a atins 11,7%. Ca şi cum ar fi dat nas în nas pentru prima dată cu realitatea, Putin a afirmat, pe un ton ce oscila între uimire şi revoltă, că alimentele “se scumpesc continuu” şi că “70% dintre produsele alimentare sînt importate”. “Este un semnal foarte alarmant (..) Este inadmisibil, trebuie să dezvoltăm agricultura autohtonă”, a spus prim-ministrul Putin. El a declarat război şi fiscalităţii, cerîndu-le specialiştilor în domeniu şi celor implicaţi să aibă cu el “o discuţie serioasă pe tema reducerii taxei pe valoarea adăugată (TVA)”, în special pentru acei întreprinzători care virează bani la sistemul de sănătate şi de pensii, precum şi a reducerii impozitelor în domeniul petrolier, considerat domeniul-cheie al economiei ruse, “pentru a stimula creşterea extracţiei şi a rafinării ţiţeiului”. El s-a angajat să facă să crească şi investiţiile ruse în străinătate.
Cei mai tari
“Putem şi trebuie să devenim un lider mondial în ceea ce priveşte nivelul de trai, în următorii 10-15 ani (...) salariul minim lunar trebuie să fie egal cu minimul vital” şi să ajungă la 4.330 de ruble (117 euro), începînd de anul viitor, au fost previziunile-îndemn-angajament ale premierului Putin. El mai visează să pună cu botul pe labe şi viciile seculare ale concetăţenilor săi, cum sînt alcoolismul şi tabagismul, despre care a constatat că sînt de două ori mai mari decît în ţările dezvoltate, precum şi să aloce niscaiva bănuţi cercetării în următorii cinci ani.
Investiţii
“Este adevărat că investiţiile străine în Rusia sînt de zece
ori superioare celor ale ţării noastre în străinătate. Noi încurajăm şi vom
continua să încurajăm investiţiile companiilor noastre în străinătate”
Vladimir Putin, noul premier al Rusiei
sanziana.stancu@jurnalul.ro