x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, confirmat fără nici o emoţie

Putin, confirmat fără nici o emoţie

09 Mai 2008   •   00:00
Putin, confirmat fără nici o emoţie
Sursa foto: SERGEI KARPUKHIN/

Vladimir Putin a devenit noul premier al Rusiei, candidatura sa fiind aprobată de Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului) cu o majoritate zdrobitoare. În cercurile politice se spune însă că el va conduce, din umbră, ţara.

Vladimir Putin a devenit noul premier al Rusiei, candidatura sa fiind aprobată de Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului) cu o majoritate zdrobitoare. În cercurile politice se spune însă că el va conduce, din umbră, ţara.

Învestirea lui Putin în funcţia de prim-ministru era doar o formalitate, deoarece partidul său, Rusia Unită, al cărui preşedinte a fost ales înainte cu puţin timp de ex­pirarea mandatului său pr­e­zi­den­ţial, controlează două treimi din Parlament. Deputaţii prezenţi au votat în proporţie de 87,1% în fa­voa­rea candidaturii lui Putin, ceea ce reprezintă 392 de voturi, în timp ce 56 de deputaţi comunişti s-au pronunţat împotrivă, potrivit presei ruse. Candidatura lui Putin fusese prezentată de succesorul său, Dmitri Medvedev, încă de miercuri, ime­diat după învestitura sa în funcţia de şef al statului. După votul din Dumă nu va mai fi necesar decît un decret prezidenţial de numire a premierului, pe care Medvedev promisese că îl va semna chiar în aceeaşi zi.

 

AMBIŢII ECONOMICE. Discursul inaugural al premierului s-a axat pe partea economică, ale că­rei pîrghii le deţine chiar prin noua funcţie. În ordinea priorităţii obiecti­ve­lor sale, principalul este reduce­rea in­flaţiei sub procentul de 10%, în de­curs de numai un an, apoi şi mai mult în următorii. În 2007, inflaţia în Rusia a atins 11,7%. Ca şi cum ar fi dat nas în nas pentru prima dată cu realitatea, Putin a afirmat, pe un ton ce oscila între uimire şi revoltă, că alimentele “se scumpesc continuu” şi că “70% dintre produsele alimentare sînt importate”. “Este un semnal foar­te alarmant (..) Este inadmisibil, tre­buie să dezvoltăm agricultura au­tohtonă”, a spus prim-ministrul Pu­tin. El a declarat război şi fiscalităţii, cerîndu-le specialiştilor în domeniu şi celor implicaţi să aibă cu el “o dis­cu­ţie serioasă pe tema reducerii taxei pe valoarea adăugată (TVA)”, în special pentru acei întreprinzători care virează bani la sistemul de sănătate şi de pensii, precum şi a reducerii im­po­zitelor în domeniul petrolier, consi­de­rat domeniul-cheie al economiei ruse, “pentru a sti­mu­la creşterea extracţiei şi a ra­fi­nării ţi­ţe­iului”. El s-a angajat să facă să creas­că şi in­ves­tiţiile ruse în străinătate.

 

Cei mai tari

“Putem şi trebuie să devenim un lider mondial în ceea ce pri­veş­te nivelul de trai, în ur­mă­to­rii 10-15 ani (...) salariul minim lu­nar trebuie să fie egal cu mini­mul vital” şi să ajungă la 4.330 de ruble (117 euro), începînd de anul viitor, au fost previziunile-îndemn-angajament ale premie­ru­lui Putin. El mai visează să pună cu botul pe labe şi viciile seculare ale concetăţenilor săi, cum sînt alcoolismul şi tabagismul, despre care a constatat că sînt de două ori mai mari decît în ţările dezvoltate, precum şi să aloce niscaiva bănuţi cercetării în următorii cinci ani.

 

Investiţii

“Este adevărat că investiţiile străine în Rusia sînt de zece ori superioare celor ale ţării noastre în străinătate. Noi încurajăm şi vom continua să încurajăm investiţiile companiilor noastre în străinătate”
Vladimir Putin, noul premier al Rusiei

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe