Nu doar liderii occidentali se întreabă dacă nu cumva decizia lui Putin de a invada Ucraina și de a plasa arsenalul nuclear al Rusiei în alertă maximă este un semn al unei stări de dezechilibru în care s-a afundat liderul de la Moscova.
Un consilier de top al Kremlinului a rupt rândurile pentru a cere o încetare a focului în Ucraina, în timp ce a criticat invazia ca fiind „jenantă” pentru Rusia. Într-o intervenție fără precedent, Andrei Kortunov a declarat pentru „Sky News” că „mulți dintre noi sunt deprimați”, după ce Putin a făcut din țara sa o paria pe scena internațională.
Expertul în politică externă, director general al Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale și membru al unui grup care consiliază Kremlinul, a afirmat că nu înțelege rațiunea din spatele invaziei.
„Am fost șocat pentru că, pentru o lungă perioadă, am crezut că o operațiune militară nu era fezabilă. Nu era plauzibilă (...) Nu înțeleg logica pe care Putin o are în prezent, propriul raționament ce justifică acțiunile pe care le-a făcut”, a spus Andrei Kortunov, citat de „Daily Mail”.
„Sfatul meu astăzi, având în vedere situația actuală de pe teren, ar fi să transformăm încetarea focului în principala prioritate. Trebuie să oprim conflictul!”, a mai afirmat el.
El a adăugat că Ucraina și Occidentul trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt acestui război costisitor.
Sfetnici fricoși și lingușitori
Putin și-a restrâns recent grupul de consilieri la un număr mic de securiști, cunoscuți sub numele de „siloviki”, care constau din generali, prieteni și spioni, a mai spus Kortunov.
Apropierea lor de Putin a coincis cu o distanțare față de experții calificați, care, în mod normal, ar fi trebuit să-l informeze și să-l consilieze pe liderul de la Kremlin în privința crizei din Ucraina.
În schimb, „siloviki” nu au făcut altceva decât să sporească temerile lui Putin că Occidentul ar încerca să distrugă Rusia, consideră Kortunov. El este de părere că acest cerc de influență îi spune președintelui ce vrea el să audă, inducându-i și mai mult impresia că țara sa luptă pentru supraviețuire.
„Sunt deprimat. Cred că mulți dintre noi sunt deprimați. Cred că mulți oameni de la Kremlin ar trebui să fie deprimați, deoarece prețul va fi unul imens și pentru că, în același timp, sunt uciși oameni!”, a adăugat el.
Disidența rușilor crește de la o zi la alta
Dezacordurile față de invazia ordonată de Putin sunt în creștere în Rusia, unde opoziția față de regim duce deseori la privarea de libertate. Orice critică publică la adresa statului rus poate duce la amenzi de până la 7.400 de euro sau la pedepse cu închisoarea, conform unei legislații introduse în 2012.
Până acum, mii de oameni de știință și jurnaliști ruși au condamnat operațiunea militară din Ucraina, riscând pedepsele severe ale regimului de la Moscova. Într-o scrisoare deschisă adresată lui Putin, aceștia au precizat că nu există nicio „justificare rațională pentru acest război” și au avertizat că țara este „condamnată la izolare”.
Știința și medicina rusească ar putea rămâne în urmă din cauza lipsei de finanțare internațională, în timp ce întreaga lume transformă țara „într-un stat paria”, au afirmat ei. Peste 6.100 de academicieni, jurnaliști care acoperă domenii științifice și medici au semnat documentul, în pofida legilor stricte ale Rusiei contra libertății de exprimare. Această coaliție ad-hoc a cerut „oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei”.
„Putin, un țar nebun!”
Între timp, cel mai mare critic al Kremlinului, disidentul încarcerat Alexei Navalnîi, le-a cerut rușilor să organizeze proteste zilnice, catalogându-l pe Putin drept „un țar evident nebun”.
Navalnîi a făcut apel la proteste în întreaga țară și în străinătate pentru a transmite mesajul că nu toți rușii susțin războiul și pentru a-și arăta solidaritatea cu miile de persoane reținute în timpul manifestațiilor antirăzboi din Rusia, organizate încă de la începutul invaziei, săptămâna trecută.
„Nu putem aștepta nici măcar o zi în plus. Oriunde vă aflați, în Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei, ieșiți în piața principală a orașului vostru în fiecare zi lucrătoare, la ora 19.00 și la ora 14.00, în weekend și în zilele de sărbătoare”, a transmis el, într-o declarație publicată pe Twitter de purtătorul său de cuvânt.
Navalnîi a mai spus că Rusia a vrut să fie o națiune a păcii, dar puțini sunt cei care ar mai numi-o astfel acum. „Cel puțin, să nu devenim o națiune de oameni tăcuți, speriați și lași, care se prefac că nu observă războiul agresiv contra Ucrainei, declanșat de țarul nostru, evident nebun!”, a adăugat el.
Aproximativ 6.840 de persoane au fost reținute la manifestațiile împotriva războiului, de la începutul invaziei, la 24 februarie, susține grupului de monitorizare a protestelor „OVD-Info”.
Cu toate acestea, opoziția rusă se bucură de o puternică susținere doar în marile orașe, iar capacitatea sa de a-l contesta pe Putin a fost împiedicată, atât de măsurile represive luate de autorități în ultimii ani pentru a înăbuși disidența, cât și de controlul strâns al statului asupra mass-media.
Multe personalități din opoziție se află acum în exil, după ce au fost desemnate de stat drept „agenți străini”, denumire legală folosită pentru ceea ce autoritățile consideră a fi organizații finanțate din străinătate, implicate în activități politice.
Demoralizați, soldații ruși dezertează pe capete
Nici de pe linia frontului nu vin vești bune pentru Kremlin. Trupe demoralizate ale lui Putin fug de războiul din Ucraina și se predau fără luptă, susțin o serie de relatări din presa ucraineană și internațională.
Pe măsură ce forțele rusești rămân fără alimente și combustibil, unii soldați au recurs la jafuri, în timp ce alții și-au sabotat propriul echipament militar, în încercarea de a ieși din război, scrie „The Sun”, amintind că aproximativ 6.000 de ruși au fost uciși până acum în conflict.
În mass-media ucrainene au apărut imagini cu soldați ruși capturați, care plâng și susțin că nu au avut nicio idee despre ce îi așteaptă în Ucraina.
Concomitent, o serie de interceptări ale unor mesaje radio indică faptul că trupele nu respectă ordinele Moscovei de a bombarda orașele ucrainene și se plâng că au rămas fără alimente și combustibil. Înregistrările, obținute de compania britanică de informații „ShadowBreak”, includ vocea unui soldat care pare să plângă. Într-o altă înregistrare, un soldat își pierde cumpătul în timp ce întreabă când vor sosi alimentele sau combustibilul. „Suntem aici de trei zile! Când naiba o să fie gata?”, strigă el, conform unei relatări publicate de „The Telegraph”.
Unele dintre mesaje sunt „dovada unor crime de război”, deoarece dezvăluie că Kremlinul a ordonat trupelor rusești să tragă cu rachete în zonele urbane, susține Samuel Cardillo, fondatorul „ShadowBreak”, citat de „The Sun”.
Alte videoclipuri arată trupe rusești frustrate, care se retrag, în timp ce un soldat i-ar fi trimis un mesaj mamei sale: „Singurul lucru pe care mi-l doresc acum este să mă sinucid!”.
„Acesta nu este războiul nostru!”
Soldat rus
„Disperați să evite lupta, soldații ruși și-au găurit deliberat rezervoarele de benzină”
Oficial american citat de „The New York Times”