x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Europa a făcut o greșeală renunțând la acordurile pe termen lung privind gazele naturale

Putin: Europa a făcut o greșeală renunțând la acordurile pe termen lung privind gazele naturale

06 Oct 2021   •   19:29
Putin: Europa a făcut o greșeală renunțând la acordurile pe termen lung privind gazele naturale

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Europa a făcut o greșeală reducând ponderea acordurilor pe termen lung în comerțul cu gaze naturale și trecând în schimb la piața spot, unde prețurile au crescut la niveluri record, relatează Reuters.

Prețurile la gaze au crescut ca răspuns la redresarea cererii, în special din Asia, precum și la nivelurile scăzute de stocare.

Referința europeană pentru piața angro a gazelor naturale, din Olanda, a crescut pentru luna noiembrie de aproape opt ori de la începutul anului, tranzacționându-se la un nou maxim istoric de peste 150 de euro pe megawatt oră (MWh) în primele ore ale zilei de miercuri. Prețul a scăzut la 116,3 euro la prânz.

Putin a declarat la o ședință de guvern televizată: "Practica partenerilor noștri europeni a confirmat încă o dată că au făcut greșeli. Am vorbit cu conducerea anterioară a Comisiei Europene, iar toată activitatea sa a vizat eliminarea treptată a așa-numitelor contracte pe termen lung". Au fost vizate tranzacțiile spot. Și, după cum s-a dovedit, a devenit evident astăzi, această practică a fost o greșeală."

Grupul rus Gazprom s-a opus mult timp trecerii la comerțul spot în Europa, preferând contractele pe termen lung, care durează uneori în jur de 25 de ani.

Putin a reiterat, de asemenea, că Rusia a fost un furnizor de energie de încredere pentru Europa, care ar putea înregistra în acest an un nivel record al exporturilor de gaze rusești. El a spus că tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina va depăși volumele convenite în cadrul contractului dintre Gazprom și Kiev.

Anterior, miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a avut niciun rol în creșterea prețurilor la gaze în Europa.

Gazprom a fost acuzat de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și de unii parlamentari din Parlamentul European că nu a făcut suficient pentru a-și crește livrările către Europa.

"Nu există absolut niciun rol al Rusiei în ceea ce se întâmplă pe piața gazelor", a declarat Peskov reporterilor. "Există câteva motive (în spatele crizei gazelor) - modul în care economia își revine, modul în care crește cererea de resurse energetice, precum și faptul că depozitele de gaze nu sunt pline", a spus el.

Putin a citat, de asemenea, redresarea economică și iarna rece din Europa, care a dus la o reducere a stocurilor de gaze, ca fiind un alt motiv al creșterii prețurilor la gaze.

(sursa: Mediafax)

×