x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin îl vânează pe Zelenski. Ucrainenii recapturează aeroportul din Kiev

Putin îl vânează pe Zelenski. Ucrainenii recapturează aeroportul din Kiev

de Şerban Mihăilă    |    25 Feb 2022   •   11:05
Putin îl vânează pe Zelenski. Ucrainenii recapturează aeroportul din Kiev
Sursa foto: Agerpres

În cea de-a doua zi de invazie, trupele rusești s-au apropiat amenințător de porțile capitalei ucrainene, într-o acțiune care, după toate probabilitățile, a fost planificată pentru eliminarea administrației conduse de președintele Volodmir Zelenski, devenit ținta numărul unu a Kremlinului. Cu toate acestea, soldații ucraineni au recucerit aeroportul „Antonov”, de lângă Kiev, dăndu-i o lovitură dură lui Vladimir Putin, după o zi de lupte crâncene. Peste 450 de soldați ruși ar fi fost uciși până acum.

Rusia și-a continuat invazia în Ucraina, vineri, până la periferia capitalei. Exploziile au răsunat înainte de zorii zilei la Kiev, au anunțat corespondenții AP. Deși natura exploziilor nu a fost identificată imediat, deflagrațiile au avut loc pe fondul semnalelor că Kievul, cel mai mare oraș ucrainean, a devenit tot mai amenințat, după o zi de lupte care a provocat moartea a peste 140 de ucraineni. De atlfel, presa ucraineană a prezentat un raport al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) în care este dezvăluit planul operațional al Federației Ruse de cucerire a Kievului, în vederea instalării unui guvern prorus.

Armata ucraineană a raportat astăzi confruntări intense în zona Ivankiv, la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce forțele rusești ar fi încercat să avanseze spre capitală dinspre nord. Potrivit oficialităților locale, un pod peste un râu mic a fost distrus.

„Cea mai grea zi va fi astăzi. Planul inamicului este de a pătrunde cu coloane de tancuri dinspre Ivankiv și Cernihiv spre Kiev. Tancurile rusești ard perfect atunci când sunt lovite de rachetele noastre ATGM (rachete ghidate antitanc)”, a scris consilierul Ministerului de Interne Anton Gherșcenko pe Telegram.

Peste noapte, Kievul a fost zguduit de explozii, existând informații că un avion de război ucrainean Su-27 ar fi fost doborât de rachete sol-aer rusești.

Trei persoane au fost rănite - dintre care două grav - în explozii separate în zone rezidențiale, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Rapoarte ulterioare susțin că opt persoane au fost rănite în bombardamentele asupra a două clădiri de apartamente.

Rapoartele, citate de „The Sun”, mai arătau că trupele vor lua cu asalt Kievul la ora locală 3 dimineața (1 dimineața GMT). În jurul orei locale 4.20am (2.20am GMT), au fost raportate explozii în oraș. „Explozie mare acum în Kiev”, scria pe Twitter Trey Yingst, corespondent al „Fox News”.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a descris atacul ca fiind „oribil”, comparându-l cu un atac al naziștilor. „Ultima dată când capitala noastră a trăit așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă”, a spus el. „Ucraina a învins acel rău și îl va învinge și pe acesta. Opriți-l pe Putin. Izolați Rusia. Tăiați toate legăturile. Dați Rusia afară de peste tot!", a mai spus el.

În cazul în care Kievul cade, liderii occidentali se tem de un masacru cu mii de victime civile în orașul de 2,9 milioane de locuitori.

Lovitură pentru Putin. Aeroportul „Antonov”, recapturat!

Trupele ucrainene au recucerit însă aeroportul din Kiev de la ruși, la doar câteva ore după ce l-au pierdut, într-o operațiune care constituie o lovitură majoră pentru Vladimir Putin, a anunțat administrația Zelenski.

Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de Interne, Anton Herashchenko, potrivit publicației „The Kyiv Independent”, citată de „The Sun”.

Garda Națională ucraineană a distribuit o fotografie cu soldați care țin în mână un steag ciuruit de gloanțe, numindu-i eroi ai bătăliei.

Aeroportul „Antonov” din apropierea orașului Hostomel, aflat la 32 km de Kiev, este considerat crucial pentru strategia de invazie a Rusiei, chiar în afara capitalei. Forțele de elită rusești aeropurtate capturaseră inițial acest obiectiv extrem de important.

Zelenski, ținta numărul unu a rușilor

Președintele Zelenski a promis vineri că va rămâne în Kiev, în timp ce trupele sale se luptă cu invadatorii ruși care avansează spre capitală, în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficialii americani și ucraineni susțin că Rusia urmărește să captureze Kievul și să răstoarne guvernul, pe care Putin îl consideră o marionetă a SUA.

„Inamicul m-a marcat drept ținta numărul unu”, a avertizat Zelenski, într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi. „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, prin distrugerea șefului statului!”, a spus el. „Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina.”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că guvernul are informații potrivit cărora „grupuri subversive” se îndreaptă spre oraș, iar secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Kievul „ar putea fi sub asediu”, într-o acțiune pe care  oficialii de la Washington o consideră o încercare fără scrupule a președintelui Putin de a desființa actualul guvern și de a instala propriul regim.

Victime în rândul invadatorilor

Planurile Kremlinului ar putea fi date însă peste cap. Rusia este „în întârziere față de calendarul sperat”, iar armata rusă „a eșuat în prima zi de luptă să își îndeplinească obiectivul principal”. Mai mult de 450 de soldați ruși au fost uciși până acum, a spus secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru Sky News.

Wallace a declarat că datele sunt furnizate de serviciile de informații britanice. El a precizat că ucrainenii s-au opus mai puternic decât se așteptau rușii. De asemenea, Rusia nu a reușit să cucerească un aeroport „semnificativ”, a adăugat el.

Cernobîl, în mâinile Rusiei

În schimb, trupele rusești au cucerit centrală de la Cernobîl, scena celui mai grav dezastru nuclear din lume, la nord de Kiev, în timp ce înaintau pe cea mai scurtă rută spre capitală, dinspre Belarus.

La câteva ore după ce a început invazia, forțele rusești au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl, acum nefolosită, și asupra zonei de excludere din jurul acesteia, după o bătălie crâncenă, a declarat consilierul prezidențial Myhailo Podolyak pentru The Associated Press.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a declarat că a fost informată de Ucraina despre preluarea controlului, adăugând că nu au existat „victime sau distrugeri la situl industrial”.

Dezastrul din 1986 a avut loc atunci când un reactor nuclear de la centrala aflată la 130 de kilometri nord de Kiev a explodat, trimițând un nor radioactiv în întreaga Europă. Reactorul avariat a fost ulterior acoperit de un înveliș de protecție pentru a preveni scurgerile.

Alyona Shevtsova, consilier al comandantului forțelor terestre din Ucraina, a scris pe Facebook că membrii personalului de la centrala de la Cernobîl au fost „luați ostatici”. Casa Albă s-a declarat „indignată” de aceste rapoarte.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a publicat o declarație în care susține că trupele sale dețin centrala nucleară de la Cernobîl pentru a o "proteja", scrie BBC. Rusia afirmă că face acest lucru pentru a se asigura că „grupurile naționaliste și alte organizații teroriste nu pot folosi situația din țară pentru a organiza o provocare nucleară”.

De asemenea, Rusia a declarat că nivelurile de radiații din zona înconjurătoare a centralei sunt normale și că personalul continuă să monitorizeze nivelurile de radioactivitate.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski