x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin în Crimeea, la doi ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

Putin în Crimeea, la doi ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

18 Mar 2016   •   13:50
Putin în Crimeea, la doi ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită vineri în Crimeea, cu prilejul împlinirii a doi ani de la anexarea peninsulei ucrainene din Marea Neagră de către Federaţia Rusă, în contextul în care această acţiune în forţă a Moscovei continuă să afecteze relaţiile dintre Occident şi Rusia, potrivit AFP.

Putin se va deplasa în insula Tuzla, în largul peninsulei, pentru a superviza construcţia unui pod peste strâmtoarea Kerci, destinat să conecteze Crimeea de sudul Rusiei, ale cărui costuri sunt estimate la aproximativ 2,9 miliarde de euro.

În timpul vizitei sale, preşedintele rus va participa, de asemenea, la reuniuni consacrate dezvoltării economice a peninsulei, afectată de o inflaţie galopantă şi încă foarte dependentă de Ucraina în privinţa aprovizionării cu apă şi energie electrică.

Concerte şi festivităţi publice sunt preconizate pentru cea ce-a doua aniversare de la semnarea de către Vladimir Putin a decretului privind alipirea Crimeii la Rusia la 18 martie 2014.

Această anexare, considerată drept 'ilegală' de către Kiev şi Occident, a fost justificată de Kremlin printr-un referendum controversat, la care 97% dintre locuitorii Crimeii au votat pentru alipirea la Rusia, sub ochiul vigilent al forţelor armatei ruse care preluaseră controlul asupra peninsulei.

Ca reacţie, UE şi SUA au impus o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, pe care Bruxellesul le-a reînnoit la începutul lunii martie până în 15 septembrie.

Washingtonul a cerut, din nou, miercuri, Moscovei să 'pună capăt ocupaţiei (peninsulei) şi să returneze Crimeea Ucrainei'.

Aproape 83% dintre ruşi susţin anexarea Crimeii - oferită Ucrainei de către liderul sovietic Nikita Hruşciov în anul 1954 - potrivit unui sondaj al centrului independent Levada, publicat în luna februarie.

Autorităţile din Crimeea au creat un 'climat pervers de frică şi represiune în Crimeea', a estimat la rândul său organizaţia internaţională Human Rights Watch.

Apărătorii drepturilor omului îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu tratamentul rezervat de autorităţi comunităţii de tătari din Crimeea, care în mare parte s-a opus anexării ruse, precum şi în legătură cu presiunea exercitată împotriva jurnaliştilor şi militanţilor ucraineni prezenţi în peninsulă. AGERPRES

×