x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin işi bagă rivalii la nebuni

Putin işi bagă rivalii la nebuni

de Sînziana Stancu    |    17 Dec 2007   •   00:00

Un activist al opoziţiei din Rusia a fost internat forţat intr-un spital de psihiatrie, cu o zi inainte de a organiza un marş impotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Un activist al opoziţiei din Rusia a fost internat forţat intr-un spital de psihiatrie, cu o zi inainte de a organiza un marş impotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Â

Antem Basirov, membru al Partidului Naţional Bolşevic, ce face parte din coaliţia de opoziţie, "Cealaltă Rusie", care a candidat la legislatura locală din regiunea Mari El (centrul Rusiei), a fost internat, din ordinul autorităţilor regionale, intr-un spital de psihiatrie, fiind acuzat că a agresat o fată, scrie presa britanică. Incidentul s-a petrecut in data de 23 noiembrie, cu o zi inainte de demonstraţiile de stradă ale opoziţiei impotriva coaliţiei politice aflată la putere, a preşedintelui ţării, Vladimir Putin.

Â

ACUZAŢII IDIOATE. O comisie medicală a spitalului in care a fost internat Basirov a declarat că pacientul este bolnav mintal şi, in consecinţă, periculos pentru societate. Un timp, a fost izolat intr-o rezervă şi abia săptămăna trecută i s-a permis să primească vizitatori. Acuzaţiile şi diagnosticul pus lui Basirov sunt "idioţenii", după cum s-a exprimat colegul său de partid, Mihail Kliuzev, care l-a vizitat la spital. El a mai afirmat că internarea lui Basirov a fost o manevră a preşedintelui, de a intimida opoziţia inaintea alegerilor legislative din 2 decembrie, căştigate detaşat de coaliţia lui Putin. "Cealaltă Rusie" a organizat, anul acesta, marşuri de protest la adresa puterii, in intreaga ţară, ceea ce nu a fost pe placul Kremlinului.Â

Â

PRECEDENTE. Basirov  nu este un caz izolat, ci face parte dintr-o serie de incidente similare, care sugerează renaşterea, in timpul preşedinţiei lui Putin, a practicilor punitive din era sovietică, care foloseau psihiatria in scopuri politice, pentru anihilarea duşmanilor sistemului, este concluzia "Global Initiative of Psychiatry", un organism olandez de monitorizare a practicilor medicale in domeniu. Acesta a cerut conducerii spitalului in care este internat politicianul să ii revizuiască diagnosticul, cel mai tărziu pănă la sfărşitul acestei luni. Săptămăna trecută, "Reporteri fără Frontiere" au informat că Andrei Novikov, un reporter de la o agenţie de ştiri ce are legătură cu guvernul cecenilor separatişti, a fost eliberat după nouă luni de "tratament" intr-un spital de psihiatrie. La inceputul acestui an, Larisa Arap, membră a coaliţiei "Cealaltă Rusie" şi ziarist, a petrecut şi ea şase săptămăni intr-o clinică de psihiatrie.

×
Subiecte în articol: externe