x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin își face armată de veterani pentru a continua o invazie care s-a poticnit

Putin își face armată de veterani pentru a continua o invazie care s-a poticnit

de Şerban Mihăilă    |    06 Apr 2022   •   10:45
Putin își face armată de veterani pentru a continua o invazie care s-a poticnit
Sursa foto: Agerpres

După ce trupele sale au suferit pierderi grele în timpul celor șase săptămâni de război în Ucraina, Vladimir Putin recrutează acum o armată de veterani pentru a continua o invazie care nu merge așa cum își imaginase liderul de la Kremlin. 

Furios că nu avansează pe frontul ucrainean în ritmul în care își propusese la declanșarea campaniei militare, președintele rus recrutează în disperare de cauză voluntari cu vârste până la 60 de ani. 

Armata rusă a lansat un mesaj SOS, în încercarea de a strânge cât mai mulți soldați pentru luptele din Ucraina, și vrea ca foști soldați, care se apropie de vârsta de pensionare, să se înroleze în orașele siberiene Celiabinsk și Tiumen, susține presa rusă, citată de publicația britanică „Daily Star”. 

Moscova are nevoie cu disperare de foști comandanți de tancuri, lunetiști și ingineri, cum ar fi veterani care au luptat în Afganistan sau Siria. Aceștia ar urma să li se alăture celor până la 60.000 de rezerviști chemați recent în serviciul activ și celor 134.500 de noi recruți forțați să intre în acțiune. Recruții - bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani - reprezintă un sfert din armată și servesc de obicei doar un an. 

Tinerii, depășiți de miza războiului

Experții militari susțin însă că soldații fără experiență trimiși în Ucraina au toate șansele să fie „măcelăriți” de o rezistență bine pregătită, teorie care pare confirmată până acum în cele șase săptămâni de război. De altfel, acțiunile de recrutare inițiate de Moscova au loc într-un moment în care Alianța Nord-Atlantică estimează că 15.000 de militari ruși au fost uciși în confruntările din Ucraina, iar Kievul anunță peste 18.000 de morți în rândul forțelor inamice. 

Comparativ, aproximativ 15.000 de soldați sovietici au murit în Afganistan, după invazia din 1979, însă în decurs de zece ani.

Surse din serviciile de informații occidentale sugerează că Rusia redistribuie, de asemenea, forțe din Abhazia și Osetia de Sud - regiuni separatiste ale Georgiei – pentru frontul ucrainean. „Nu credem că acest lucru a fost planificat. Este foarte ciudat pentru armata rusă să facă asta. Bănuim că este un indiciu al problemelor din Ucraina”, a dezvăluit o sursă din serviciile de spionaj pentru publicația britanică. 

Aproximativ 1.000 de membri ai Grupului Wagner - organizația paramilitară rusă cunoscută ca „armata lui Putin” - au zburat deja în Ucraina din Africa și Orientul Mijlociu.

Lipsă de profesionalism

Observatorii militari internaționali au fost surprinși de lipsa de profesionalism din rândurile rușilor. Potrivit serviciilor britanice de spionaj, trupele Moscovei și-au doborât din greșeală propriile avioane, în timp ce, în regiunile abandonate de forțele invadatoare, au fost găsite numeroase sticle goale de vodcă.

Mai mult, hărți recuperate de ucraineni arată că unii dintre soldații ruși se bazează pe tehnicile de navigație din Al Doilea Război Mondial.

Una dintre marile greșeli ale Rusiei a fost subestimarea rezistenței și a capacității de luptă a forțelor armate, mult mai mici, ale Ucrainei. Rusia are un buget anual de apărare de peste 60 de miliarde de dolari, în comparație cu cheltuielile Ucrainei, care depășesc cu puțin 4 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Armata de veterani