x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin jubilează. Apar primele fisuri în Congresul american pe tema ajutoarelor pentru Ucraina

Putin jubilează. Apar primele fisuri în Congresul american pe tema ajutoarelor pentru Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    27 Oct 2022   •   07:50
Putin jubilează. Apar primele fisuri în Congresul american pe tema ajutoarelor pentru Ucraina

Liderul de la Kremlin a așteptat cu nerăbdare, luni de zile, sperând să apară o breșă în consensul remarcabil construit de administrația de la Washington în privința adoptării tuturor măsurilor necesare pentru apărarea Ucrainei. Acum, Vladimir Putin întrezărește, în sfârșit, primele fisuri ce ar putea pune în pericol ajutorul american continuu, acordat în mod necondiționat conducerii de la Kiev.

Nu există încă niciun semn că sprijinul militar de 18 miliarde de dolari, din partea SUA, care a ajutat Ucraina să respingă agresiunea Rusiei, se află într-un pericol imediat. Cu doar două săptămâni înainte de alegerile intermediare pentru Congresul american, atât în tabăra democraților, cât și în cea a republicanilor a apărut, însă, o opoziție politică față de rolul SUA în acest război, care tinde să se prelungească la nesfârșit. 

Într-o surprinzătoare debandadă politică, un grup format din 30 de colegi democrați ai președintelui Joe Biden, membri ai Camerei Reprezentanților, a publicat și apoi a retras, în aceeași zi, mai exact marți, textul unei scrisori semnate inițial în iunie, prin care cerea Casei Albe să însoțească efortul de înarmare a Ucrainei cu un demers diplomatic intens pentru a implica Rusia în negocieri și a încerca să obțină, astfel, o încetare a focului. 

Demersul neașteptat al democraților a venit la câteva zile după ce Kevin McCarthy, liderul minorității din Camera Reprezentanților și posibilul ei viitor președinte, a avertizat că administrația de la Kiev nu se poate aștepta la un „cec în alb” în privința ajutorului acordat de SUA, dacă republicanii vor fi la conducere, anul viitor.

Imediat, fostul președinte american, Donald Trump, cel mai probabil viitorul candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă, a atacat furibund executivul de la Washington, pentru costurile imense ale susținerii conducerii ucrainene, într-un război ce pare să nu se mai termine. 

Cel mai prost moment

La Washington există încă un consens bipartizan pentru ajutorarea Ucrainei. Zvonurile că linia dură adoptată de Biden față de Rusia s-ar putea să nu se bucure întotdeauna de un sprijin aproape unanim au venit însă într-un moment deosebit de sensibil. 

În prezent, sub conducerea SUA, Occidentul încearcă să discrediteze ultima retorică nucleară a Rusiei, care a avertizat oficial că ucrainenii ar putea folosi o „bombă murdară”. Acuzația a dus la discuții la nivel înalt între liderii militari americani și ruși și este interpretată pe scară largă drept o tactică de exacerbare a tensiunilor sau o încercare a Moscovei de a crea o operațiune sub „steag fals”, care ar putea fi folosită ulterior ca pretext pentru propria utilizare a armelor de distrugere în masă.

Încercând să pună în evidență angajamentul SUA și al Occidentului față de Ucraina, în mijlocul discuțiilor politice din Congres, Biden a lansat, marți, un nou avertisment asupra utilizării armelor nucleare de mică putere pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Permiteți-mi să spun doar atât: Rusia ar face o greșeală incredibil de gravă, dacă ar folosi o armă nucleară tactică!”, a declarat Biden, după ce a fost întrebat dacă Rusia se pregătește să utilizeze o „bombă murdară”. „Nu vă garantez, deocamdată, că este o operațiune sub «steag fals», nu știu, dar ar fi o greșeală gravă, gravă!”, a mai spus șeful Casei Albe.

Comentariile președintelui au sugerat, de asemenea, că dezbaterile de la Washington pe tema ajutorului pentru Ucraina au loc într-un context critic, într-un moment de îngrijorare maximă față de posibila acutizare a războiului, care ar putea degenera în ostilități directe între SUA și Rusia, ce ar conduce spre o escaladare nucleară totală.

Dezbateri care fac jocul Kremlinului

În aceste condiții, semnele de diminuare a voinței politice în SUA – și, implicit, în statele aliate americanilor – față de apărarea cauzei ucrainene se pot dovedi acum deosebit de periculoase. 

Acestea l-ar putea convinge pe Putin că un război de uzură în timpul iernii ar putea, mai devreme sau mai târziu, să provoace o saturație în Occident și, prin urmare, să slăbească capacitatea de luptă a Ucrainei.

Până și cel mai mic indiciu al unei eventuale diminuări a determinării cu care administrația Biden a sprijinit până acum conducerea de la Kiev i-ar oferi lui Putin o mare bucurie, în contextul în care președintele rus se pregătește să-i lovească cu o iarnă dureroasă pe civilii ucraineni și pe europeni, care se bazau, până la începerea războiului, pe gazele din Rusia. 

Riscul controverselor din Congresul american este că astfel de dezbateri fac jocul lui Putin. Iar liderul rus și-a demonstrat deja capacitatea de a exploata și de a lărgi diviziunile politice din SUA, prin scandalul provocat de presupusa manipulare a alegerilor din 2016 și prin influența avută asupra lui Trump, care l-a determinat pe acesta din urmă să denunțe până și agențiile de informații americane, într-o conferință de presă comună.

Întrebări pertinente

În pofida faptului că au fost puse într-un moment nefericit și, evident, fac jocurile Kremlinului, o parte din întrebările ridicate de unii congresmeni pe tema rolului SUA în conflictul ucrainean par relevante și importante. 

O operațiune de politică externă care plasează SUA contra unui fost inamic din Războiul Rece și actual mare rival nuclear trebuie evaluată și justificată în mod constant de către președinte, având în vedere costurile și riscurile implicate.

Faptul că nu există o cale diplomatică în acest conflict - Biden a mărturisit de mai multe ori, în particular, că nu știe care ar putea fi „căile de ieșire” ale lui Putin - poate fi discutat și, eventual, testat, prin contacte cu Moscova. 

Într-o perioadă de inflație galopantă și de dificultăți economice interne, administrația de la Washington ar trebui să le demonstreze contribuabililor americani de ce un război purtat la marginea Europei absoarbe miliarde de dolari din banii publici, chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat că Ucraina ar beneficia în prezent de un „cec în alb”, așa cum s-a exprimat McCarthy.

Mai devreme sau mai târziu, dezbaterea politică de la Washington - cu privire la cât timp ar trebui să rămână SUA implicate în înarmarea Ucrainei și cât ar costa aceasta - se va lovi de întrebări critice, care ar putea decide soarta războiul și care, în același timp, ar putea oferi motivația pentru escaladarea retoricii nucleare a lui Putin, ridicând astfel miza conflictului. 

În acest context, se pune întrebarea dacă, pentru a învinge în Ucraina, Occidentul este la fel de implicat ca Putin, a cărui supraviețuire politică poate depinde de victoria din țara vecină. 

Mai mult, nu este clar cât de mult sunt dispuși americanii și aliații lor să se lase absorbiți într-un ciclu periculos de escaladare a situației - ce ar putea degenera într-un conflict nuclear extins - pentru a-i ajuta pe ucraineni. 

Scandal politic

Pe fondul acestor întrebări care persistă, marți a izbucnit scandalul legat de scrisoarea semnată de 30 de democrați. Cea mai mare parte dintre ei nu au susținut publicarea scrisorii în această săptămână, iar unii au spus că nu ar fi semnat-o acum, având în vedere turnura gravă pe care a luat-o războiul în ultimele zile. 

Agitația provocată de eveniment a determinat-o pe Pramila Jayapal, șefa Grupului progresist al Congresului, să retragă scrisoarea, spunând că aceasta a fost redactată cu luni în urmă și publicată de „personal”, „fără a fi verificată”.

Episodul nu a amenințat doar cu expunerea unor legislatori vulnerabili, cu doar două săptămâni înainte de alegerile în care democrații se tem tot mai mult că vor pierde Camera Reprezentanților. 

Incidentul i-ar putea oferi lui McCarthy o acoperire ideală, într-un viitor Congres, pentru a susține că opoziția față de ajutoarele militare în valoare de miliarde de dolari, propuse de Biden, nu este doar o preocupare republicană.

Mai mult, deși scrisoarea a fost retrasă, unele dintre ideile sale ar putea să revină oricând, dând din nou peste cap scena politică de peste Ocean.

Documentul susținea că congresmenii nu-și fac iluzii în privința dificultății de a aborda Rusia, având în vedere „invazia scandaloasă și ilegală a acesteia în Ucraina”. Textul adăuga însă: „Dacă există o modalitate de a pune capăt războiului, păstrând în același timp o Ucraină liberă și independentă, este responsabilitatea Americii să urmeze toate căile diplomatice pentru a sprijini o astfel de soluție care să fie acceptabilă pentru poporul ucrainean.”

Problema este că termenii pe care Rusia i-a stabilit pentru orice acord de pace implică recunoașterea câștigurilor sale de până acum pe câmpul de luptă. 

După ce Moscova a anexat ilegal mai multe regiuni ucrainene, orice condiții prealabile pe care le-ar stabili Putin ar fi imposibil de acceptat de către Kiev. Pe de altă parte, cedarea acestora și revenirea la teritoriile deținute inițial i-ar aduce liderului rus înfrângerea pe care vrea cu disperare să o evite. 

Așadar, deși ideea de a discuta cu Moscova pare atrăgătoare, nu este clar cum ar putea SUA să schimbe voința vreuneia dintre părțile implicate direct în conflict. Mai mult, Biden a insistat în mod repetat că nu va negocia peste capul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, așa cum și-ar dori Putin.

×