x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, lovit din plin: Rusia a pierdut zilnic 1.000 de soldați, de la începutul invaziei din Ucraina

Putin, lovit din plin: Rusia a pierdut zilnic 1.000 de soldați, de la începutul invaziei din Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    07 Mar 2022   •   11:05
Putin, lovit din plin: Rusia a pierdut zilnic 1.000 de soldați, de la începutul invaziei din Ucraina

Forțele ruse ar fi pierdut zilnic 1.000 de soldați de la începutul invaziei asupra Ucrainei, unde s-au lovit de o apărare neașteptată din partea trupelor ucrainene și de rezistența feroce a unei populații mobilizate până la sacrificiu să-și apere țara, sfidând armata lui Putin. Potrivit datelor oficiale furnizate de către autoritățile de la Kiev, citate de „The Mirror”, pierderea a 11.000 de soldați, marinari și aviatori, până duminică, în a 11-a zi de război, este o lovitură grea pentru Moscova, care se vede acum nevoită să apelează la rezerviști și la mercenari sirieni.

Comandanții armatei invadatoare iau în calcul faptul că au nevoie de un avantaj de trei la unu pentru a ataca trupele care se apără, susțin experți militari citați de publicația britanică „The Mirror”. În luptele din interiorul orașelor, acolo unde probabil se va ajunge în curând pe frontul ucrainean, proporția necesară atacatorilor poate crește până la patru la unu, adaugă aceleași surse.

Potrivit estimărilor serviciilor britanice de informații, Rusia ar fi început invazia cu aproximativ 230.000 de soldați, trimiși din nordul, estul și sudul Ucrainei. Această forță este însă cu doar cîteva mii de militari mai numeroasă decât toată armata Ucrainei, ai cărei soldați s-au dovedit până acum mai bine antrenați, mai remarcă sursa citată.

Mai mult, prin inițierea unei strategii de asalt asupra localităților și orașelor ucrainene surprinzător de bine apărate de către forțe extrem de motivate, armata rusă s-a împotmolit în lupta urbană. Încă din primele zile, rușii au pierdut rapid inițiativa, trezindu-se cu liniile de aprovizionare tăiate de trupele și milițiile ucrainene care îi flancau.

Bilanț catastrofal pentru armata lui Putin

În plus, rușii au subestimat apărarea aeriană a Ucrainei, care a fost bine camuflată și s-a dovedit foarte eficientă, doborând, conform datelor prezentate duminică de Kiev, un număr impresionant de 44 de avioane de război.

Apărarea aeriană și unitățile de rachete au doborât, de asemenea, 48 de elicoptere de atac și de transport de trupe ale Rusiei, în mai puțin de două săptămâni de lupte. Potrivit „The Mirror”, acest bilanț poate fi însă chiar mai mare.

O altă pierdere importantă o reprezintă numărul de blindate lovite de armata ucraineană, care a distrus nu mai puțin de 285 de tancuri inamice. Pe lângă acestea, 447 de alte vehicule au fost aruncate în aer sau dezactivate. De altfel, aproape 1.000 de vehicule blindate au fost distruse și 109 sisteme de artilerie au fost anihilate în atacurile ucrainene.

Rusia a pierdut, numai sâmbătă, patru elicoptere, cinci avioane de luptă și o dronă, cu ajutorul  armamentului furnizat de către Occident. De asemenea, două dintre navele de război ale Moscovei, pline cu armament, au fost avariate, mai arată bilanțul prezentat de „The Mirror”. 

Trimiși la luptă cu conserve expirate de șase ani

Concomitent, sute de soldați ruși au fost capturați. Unii dintre ei, abandonați de camarazi sau lăsați în urmă în timpul atacurilor, rămăseseră fără hrană și erau complet demoralizați. Alții primiseră rații de conserve expirate de șase ani, dezvăluie „The Mirror”.

De asemenea, numeroase echipaje de blindate au fost capturate după ce, pur și simplu, au rămas fără benzină.

Rusia apelează la mercenari din Siria

Surprinsă de pierderile suferite până acum, Moscova recrutează în aceste zile mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a anunțat publicația  „The Wall Street Journal”, citând responsabili militari americani. Rusia este implicată încă din 2015 în conflictul sirian, salvând regimul preşedintelui Bashar al-Assad de la o debarcare politică iminentă. Deocamdată, Rusia îi are de partea ei pe cecenii liderului Ramzan Kadîrov, fost rebel devenit aliat al Kremlinului.

În cealaltă tabără, zeci de mii de voluntari au venit în Ucraina pentru a se alătura forţelor ucrainene, susțin autoritățile de la Kiev.

×