x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin nu exclude o candidatură la Preşedinţie în 2018

Putin nu exclude o candidatură la Preşedinţie în 2018

20 Sep 2013   •   21:33
Putin nu exclude o candidatură la Preşedinţie în 2018

Vladimir Putin a afirmat joi că este posibil să candideze pentru un al patrulea mandat de preşedinte la alegerile din 2018. Declaraţia a fost făcută la o întâlnire cu experţi şi jurnalişti din cadrul forumului “Valdai”, care s-a desfăşurat joi în regiunea Novgorod, din Rusia, relatează BBC.

Şeful statului rus a reuşit să vorbească pe subiecte legate de cele mai variate teme, începând cu situaţia din Siria şi integrarea europeană a Ucrainei şi terminând cu problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Purtătorul de cuvânt nuanţează

Când liderul de la Kremlin a fost întrebat dacă ar mai încerca să obţină un nou mandat de preşedinte, el a răspuns: “Nu exclud acest lucru”.  Ulterior, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost nevoit să le explice reprezentanţilor mass-media că, “răspunzând la o întrebare neactuală şi neoportună, preşedintele a spus că într-adevăr nu exclude acest lucru”. “La o întrebare retorică a fost dat un răspuns corespunzător”, a declarat Peskov.

Mandate

De când s-a instalat în fotoliul prezidenţial în anul 2000, Vladimir Putin, în vârstă de 60 de ani, a obţinut 3 mandate, fiind nevoit să facă o pauză de patru ani din 2008. Conform prevederilor Constituţiei, preşedinteşe rus nu a mai putut candida după ce a avut două mandate consecutive.

Rocada

Putin a făcut rocada cu Dmitri Medvedev, unul dintre colaboratorii lui apropiaţi, care a fost ales preşedinte al ţării, Putin îndeplinind în perioada 2008-2012 funcţia de prim-ministru. Totuşi, pentru mulţi a fost clar că tot Putin a controlat de fapt situaţia din Rusia.
În anul 2012, cu ocazia realegerii lui Putin au avut loc numeroase proteste de stradă care au fost urmate de măsuri represive asupra opoziţiei şi organizaţiilor neguvernamentale. El este acuzat de faptul că nu combate corupţia şi că subminează democraţia.

Răspuns pentru McCain
Referindu-se la faptul că senatorul McCain a publicat în paginile cotidianului rus Pravda un articol intitulat “Ruşii merită mai mult decât pe Putin”, preşedintele Rusiei a recunoscut că actualul Guvern nu este perfect, explicând că în fiecare ţară democratică există neajunsuri.
“Rusia merită, probabil, un Guvern mai bun. Dar întrebarea este dacă în SUA există un asemenea Guvern”, a afirmat şeful statului rus la reuniunea Clubului Valdai, răspunzând la întrebarea ce părere are despre afirmaţiile senatorului american John McCain.

Critici pentru europeni
Vladimir Putin a adus critici serioase la adresa ţărilor euroatlantice, afirmând că renunţarea de către acestea la valorile creştine şi politicile lor de a impune în toată lumea norme contrare principiilor spirituale şi morale tradiţionale nu duc decât la ''degradare şi primitivizare''.
Preşedintele rus a vorbit în continuare despre excesele “corectitudinii politice” şi consecinţele acestora. ''Excesele corectitudinii politice merg până acolo încât se vorbeşte insistent despre înregistrarea partidelor care au ca scop promovarea pedofiliei... Oamenii din multe ţări europene se tem să vorbească despre apartenenţa lor religioasă. Sărbătorile sunt anulate sau sunt numite cumva altfel, pierzându-se adevărata esenţă a sărbătorii. Şi acest model se încearcă agresiv să fie impus tuturor, întregii lumi. Sunt convins că toate acestea sunt o cale directă către degradare şi primitivizare, către o profundă criză demografică şi morală'', a afirmat preşedintele Putin.

“Civilizarea” Rusiei nu merge
În acelaşi cadru, liderul de la Kremlin a ţinut să precizeze că încercările din afară de a “civiliza” Rusia nu au fost bine primite de populaţia rusă. ''Practica a arătat că o nouă idee naţională nu se naşte şi nu se dezvoltă după regulile de piaţă. Organizarea unui stat, a unei societăţi nu se poate face copiind mecanic experienţe străine. Astfel de încercări de a civiliza Rusia au fost respinse de majoritatea absolută a poporului nostru, întrucât dorinţa de independenţă, de suveranitate în materie de spiritualitate, ideologie şi politică externă constituie parte integrantă a caracterului nostru naţional'', a ţinut să sublinieze Vladimir Putin în faţa participanţilor prezenţi la discuţiile din cadrul Clubului Valdai, care reuneşte în principal experţi şi jurnalişti specializaţi pe tematica rusă.


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin