x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin pariază pe rublă

Putin pariază pe rublă

de George Daniel Ripa    |    12 Iun 2007   •   00:00
Putin pariază pe rublă
Sursa foto: DMITRY ASTAKHOV/

Intre ameninţări la adresa securităţii europene şi lovituri date opoziţiei democratice ruse, Vladimir Putin işi mai face timp şi pentru atacuri la adresa ordinii economice mondiale.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut o reviziuire radicală a modului in care instituţiile financiare mondiale reflectă situaţia din statele cu o economie in creştere, in special a Rusiei. Putin a atacat in termeni duri actuala arhitectură financiară a lumii, ce are la bază Banca Mondială, Fondul Momentar Internaţional şi Organizaţia Mondială a Comerţului, susţinănd că acestea au devenit "arhaice, nedemocratice şi greoaie".

OMC. Discursul lui Putin are ca bază faptul că Rusia incearcă de căţiva ani, fără succes, să intre in Organizaţia Mondială a Comerţului. De altfel, OMC a afost atacată direct de către preşedintele rus. "Structuri care au fost create avănd la bază doar căţiva membri activi sunt acum arhaice, nedemocratice şi inflexibile... Acest lucru este vizibil in special dacă analizăm Organizaţia Mondială a Comerţului", a declarat Putin. In timpul discursului, Putin a reluat obsedant "problema" OMC. "Dacă acum 50 de ani 60% din
PIB-ul mondial venea din statele mebre ale OMC, acum situaţia este exact inversă", susţine Putin. "Astăzi, protecţionismul impotriva căruia OMC ar trebui să lupte este susţinut chiar de către cele mai dezvoltate state, care conduc OMC", s-a plăns preşedintele rus.

Monedă.
Putin a propus chiar adăugarea monedei naţionale ruseşti, rubla, in sistemul de plăţi internaţional, "ca răspuns la actualele probleme economice mondiale". Preşedintele rus a primit şi o veste bună la summitul de la Sankt Petersburg, chiar din partea directorului executiv al Boeing, ce a anunţat că va continua să investească pe piaţa rusă, in ciuda deteriorării relaţiilor dintre Est şi Vest. Atacul lui Putin la adresa actualei ordini mondiale, dominată de democraţiile occidentale, a survenit la un forum economic ce a avut loc la Sankt Petersburg, ce a avut ca temă creşterea economică din Federaţia Rusă. La cel mai mare forum economic ce a avut loc după căderea comunismului in Rusia au participat unii dintre cei mai importanţ "lideri" economici din lume, printre care directorii Deutsche Bank, BP, Royal Dutch Shell, Nestlè, Chevron, Siemens şi Coca-Cola.


MVP Vladimir


Declaraţiile preşedintelui rus la forumul economic de la Sankt Petersburg au incheiat o săptămănă in care fostul KGB-ist a ţinut capul de afiş in presa internaţională. Lunea trecută, Putin ameninţa că Rusia şi-ar putea indrepta rachetele nucleare către principalele capitale din Europa Occidentală, dacă SUA vor construi un scut antirachetă in Polonia şi Republica Cehă. La summit-ul G8, Putin i-a oferit preşedintelui american George W. Bush un compromis de neacceptat practic, mai precis folosirea de către Washington a sistemului sovietic antirachetă din Azerbaijean. Discursul său de la forumul economic demonstrează că, după ce a atacat in mod agresiv politica "unilaterală" a SUA şi actuala configuraţie unipolară a lumii, Putin doreşte să pună sub semnul intrebării şi actuala ordine mondială, defavorabilă Moscovei.

×
Subiecte în articol: externe