x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin pune sub semnul întrebării viitorul statalității Ucrainei

Putin pune sub semnul întrebării viitorul statalității Ucrainei

de Şerban Mihăilă    |    06 Mar 2022   •   16:37
Putin pune sub semnul întrebării viitorul statalității Ucrainei
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​În timp ce marile orașe din Ucraina sunt confruntate cu teroarea rachetelor rusești, liderul de la Kremlin amenință că rezistența întâmpinată de trupele sale pune în pericol însuși viitorul statalității ucrainene și compară sancțiunile Occidentului cu „o declarație de război” adresată Rusiei. Retorica agresivă a lui Putin a fost însoțită de intensificarea bombardamentelor.

Iritată de lentoarea neașteptată a ofensivei sale, armata rusă a intensificat în acest weekend bombardarea marilor orașe ucrainene. Rușii nu au ținut cont nici de înțelegerea de încetare temporară a focului pentru evacuarea civililor din Mariupol oraş-port strategic situat în regiunea Doneţk, nivelat de rachetele separatiștilor proruși și ale trupelor trimise de Moscova.

Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a precizat pentru AP că mii de oameni se adunaseră pentru a ieși în siguranță din orașul de 430.000 de locuitori, sâmbătă, atunci când au început bombardamentele, iar evacuarea a fost oprită. Mai târziu în cursul zilei, el a declarat că atacul a continuat să se intensifice.

„Orașul se află într-o situație de asediu foarte, foarte dificilă”, a spus Boichenko pentru televiziunea ucraineană. „Bombardarea neîncetată a blocurilor rezidențiale este în curs de desfășurare, avioanele au aruncat bombe asupra zonelor rezidențiale. Ocupanții ruși folosesc artilerie grea, inclusiv lansatoare multiple de rachete «Grad»”, a afirmat el.

De altfel, în ultimele două zile, Rusia a făcut progrese semnificative în sud, încercând să taie accesul Ucrainei la mare. Capturarea orașului Mariupol ar permite Rusiei să stabilească un coridor terestru către Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Bombe de 500 de kilograme

La fel cum s-a întâmplat în ultimele zile, atacurile armatei ruse au vizat și aglomerările urbane. Șeful regiunii Cernihiv a declarat că Rusia a lansat bombe puternice asupra zonelor rezidențiale din orașul cu același nume, care are o populație de 290.000 de locuitori. Viaceslav Chaus a postat online o fotografie a ceea ce a spus că este o bombă FAB-500 nedetonată, de 500 de kilograme. „De obicei, această armă este folosită împotriva instalațiilor militar-industriale și a structurilor fortificate”, a spus el.

Într-un discurs adresat ucrainenilor și președintele Volodimir Zelenski a menționat „bombele de 500 de kilograme, care au fost lansate pe casele ucrainenilor”. „Uitați-vă la Borodianka, la școlile distruse, la grădinițele aruncate în aer. La Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Harkov, care a fost avariată. Priviți ce a făcut Rusia!”, a mai spus Zelenski.

Acesta a adăugat că, deși rușii au încercuit Harkov, Mikolaiv, Cernihiv și Sumi, forțele ucrainene au reușit să mențină controlul asupra orașelor-cheie din centrul și sud-estul Ucrainei. El a mai avertizat că rușii se pregătesc să bombardeze Odesa.

Kremlinul aruncă amenințări

Între timp, Putin a continuat să arunce vina pentru război direct pe liderii ucraineni și a criticat rezistența acestora la invazie. „Dacă vor continua să facă ceea ce fac, ei pun sub semnul întrebării viitorul statalității ucrainene!”, a tunat el. „Și, dacă asta se va întâmpla, ei vor avea acest lucru pe conștiința lor în întregime!”, a mai spus Putin.

El a atacat, de asemenea, sancțiunile occidentale care au paralizat economia Rusiei. „Aceste sancțiuni sunt asemănătoare cu declararea războiului”, a spus el, sâmbătă, la o întâlnire cu angajații de la „Aeroflot”.

Le provocăm ocupanților pierderi pe care nu și le-ar fi putut imagina în cel mai mare coșmar al lor!

Volodimir Zelenski

×
Subiecte în articol: Ucraina Vladimir Putin mariupol