x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: SUA, principala amenințare la adresa Rusiei!

Putin: SUA, principala amenințare la adresa Rusiei!

de Şerban Mihăilă    |    02 Aug 2022   •   07:45
Putin: SUA, principala amenințare la adresa Rusiei!

​​​​​​​După cinci luni în care armata sa a înregistrat pierderi uriașe în confruntările cu trupele ucrainene, echipate constant, sub coordonare americană, cu armament occidental, președintele Vladimir Putin a etichetat în mod oficial Statele Unite drept principala amenințare la adresa Rusiei. Indirect, Kremlinul recunoaște însă că nu se poate pune cu puterea militară americană.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin l-a lăudat, la sfârșitul săptămânii trecute, pe țarul Petru cel Mare, deoarece a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a extins poziția globală a statului rus.

După ce a inspectat navele militare, Putin a invocat temutele rachete de croazieră hipersonice „Zircon”, afirmând că acestea vor intra în dotarea Marinei în următoarele luni. Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial agresor, a avertizat, apoi, președintele rus.

Doctrină expansionistă

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală, de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei rusești, inclusiv ambițiile sale de „mare putere maritimă”, la nivel planetar.

Potrivit doctrinei, principalele amenințări la adresa Moscovei sunt „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii”, precum și apropierea alianței militare NATO, condusă de America, de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în funcție de situațiile apărute în oceanele planetei, în cazul în care alte mijloace considerate „blânde”, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, vor fi epuizate, se mai arată în doctrină. Cu toate acestea, documentul recunoaște că Rusia nu are suficiente baze navale la nivel global.

Prioritatea Rusiei a fost dezvoltarea cooperării strategice și navale cu India, precum și o colaborare mai largă cu Iranul, Irakul, Arabia Saudită și alte state din regiune, mai arată doctrina, citată de Reuters.

„Ghidată de această doctrină, Federația Rusă își va apăra cu fermitate și hotărâre interesele naționale în oceanele lumii, iar o putere maritimă suficient de mare îi va garanta securitatea și protecția acestora.”, se mai precizează în document.

Cu ochii pe Marea Neagră

Deși discursul lui Putin nu a pomenit nimic despre războiul din Ucraina, doctrina navală prevede „o consolidare cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră și Marea Azov.

Doctrina stabilește, de asemenea, Oceanul Arctic drept zonă de o importanță deosebită pentru Rusia. În ultimele luni, administrația de la Washington l-a acuzat în mod repetat pe Putin că încearcă să militarizeze această regiune.

Vasta linie de coastă a Rusiei, de 37.650 de kilometri, care se întinde de la Marea Japoniei la Marea Albă, include, de asemenea, Marea Neagră și Marea Caspică.

Amenințarea „Zircon”

În discursul rostit la Sankt Petersburg, Putin a anunțat că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice „Zircon” către fregata „Amiral Gorshkov” va începe în câteva luni. Locația desfășurării lor va depinde de interesele rusești, a spus el.

„Punctul cheie, aici, este capacitatea de luptă a marinei rusești. Aceasta este capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care decid să încalce suveranitatea și libertatea noastră!”, a avertizat Putin.

Armele hipersonice de acest tip se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, iar Rusia a efectuat anterior teste de lansare a „Zirconului” de pe nave de război și submarine, în cursul anului trecut.

Rușii, sfidați la Sevastopol

Sărbătorile de Ziua Marinei din portul Sevastopol fuseseră perturbate, duminică, în momentul când cinci membri ai personalului marinei ruse au fost răniți de explozia unei drone ucrainene, care a lovit sediul central al Flotei ruse a Mării Negre, din orașul controlat de Rusia.

Olga Kovitidi, membră a Camerei Superioare a Parlamentului rus, a declarat pentru agenția de știri rusă RIA că atacul a fost lansat, „fără îndoială, de pe teritoriul Sevastopolului”.

 

×