x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. Rachete de croazieră americane vor fi amplasate în Germania

Cursa înarmării. Rachete de croazieră americane vor fi amplasate în Germania

de Redacția Jurnalul    |    11 Iul 2024   •   21:00
Cursa înarmării. Rachete de croazieră americane vor fi amplasate în Germania
Sursa foto: Hepta

Rachete americane cu rază lungă de acțiune urmează să fie desfășurate periodic în Germania, începând din anul 2026, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece. Decizia a fost anunțată la summitul de 75 de ani al NATO.

Rachetele de croazieră Tomahawk, SM-6 și hipersonice au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât rachetele existente, au anunțat oficiali din SUA și Germania într-o declarație comună, citată de BBC.

Astfel de rachete au fost interzise conform unui tratat din 1988 dintre SUA și fosta Uniune Sovietică, dar pactul a dispărut în urmă cu cinci ani.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova va reacționa printr-un „răspuns militar la noua amenințare”.

„Acesta este doar o verigă în lanțul unui curs de escaladare”, a argumentat el, acuzând NATO și SUA că încearcă să intimideze Rusia.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a vorbit la summitul NATO de la Washington, a declarat că ideea din spatele planului SUA este de a încuraja Germania și alte țări europene să investească în dezvoltarea și achiziționarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune.

Desfășurarea temporară a armelor americane le-ar oferi aliaților NATO timp să se pregătească, a precizat el.

×
Subiecte în articol: rachete germania nato