x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rachete ruseşti antiscut

Rachete ruseşti antiscut

de George Daniel Ripa    |    31 Mai 2007   •   00:00
Rachete ruseşti antiscut
Sursa foto: Stringer/

Armata rusă a testat un nou tip de rachetă balistică. Dacă ne luăm după declaraţiile emfatice ale Kremlinului, arma ar putea să penetreze cu succes scutul antirachetă american.

Moscova - Putin testează in Siberia

Armata rusă a testat un nou tip de rachetă balistică. Dacă ne luăm după declaraţiile emfatice ale Kremlinului, arma ar putea să penetreze cu succes scutul antirachetă american.Â

Alexei Maslov, comandantul forţelor terestre ruse, a apărut numai un zămbet in cadrul unei conferinţe de presă extraordinare, pentru a anunţa că Moscova tocmai a realizat un test militar cu "arma secolului al XXI-lea", capabilă să penetreze scutul antirachetă american. Racheta balistică intercontinentală cu focoase multiple poate contracara, in opinia ruşilor, sistemele de apărare antirachetă, de tipul celor pe care SUA intenţionează să le amplaseze in centrul Europei. Maslov a anunţat că cele două rachete testate şi-au atins ţinta: o zonă nelocuită din estul Peninsulei Kamceatka. Racheta, care a primit numele RS-24, poate fi incărcată cu pănă la zece focoase diferite.

STAR TREK. "Ruşii nu au de ce să işi facă griji in privinţa apărării: acum, ei pot privi cu incredere in viitor", a declarat la răndul său Serghei Ivanov, ministrul rus al Apărării. "Aceste sisteme pot să infrăngă cu succes orice scut operaţional sau care va fi construit in viitor", a adăugat el. Se pare insă că Ivanov nu prea a urmărit serialul Star Trek, căci e greu de crezut că romulanii ar fi prea impresionaţi de tehnologia rusească.

Dincolo de retorica pompoasă a oficialilor ruşi, trebuie menţionat că deocamdată racheta a făcut doar o plimbare pe teritoriul rus şi că este aproape imposibil de prezis dacă in condiţii speciale ar putea intr-adevăr penetra scutul antirachetă al SUA.

×
Subiecte în articol: externe