x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raid american în Pakistan. Kabulul confirmă moartea liderului talibanilor afgani

Raid american în Pakistan. Kabulul confirmă moartea liderului talibanilor afgani

22 Mai 2016   •   13:21
Raid american în Pakistan. Kabulul confirmă moartea liderului talibanilor afgani

Serviciile de informaţii afgane au confirmat că liderul talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mansour, a fost ucis într-un raid aerian în Pakistan, relatează duminică AFP. 

'Mollahul Akhtar Mansour era supravegheat de o perioadă de timp', se arată într-un comunicat al serviciilor de informaţii afgane. El 'a fost ucis ieri într-un atac cu dronă (...) în Balutchistan', provincie din sud-vestul Pakistanului. 

Pakistanul 'caută clarificări' despre atacul cu dronă care l-a vizat sâmbătă pe liderul talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mansour, declarase mai devreme, potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe pakistanez, după ce oficiali americani au afirmat că mollahul Mansour a fost probabil ucis într-un atac aerian pe teritoriul pakistanez. 

'Am văzut informaţiile. Căutăm clarificări', a afirmat Nafees Zakaria, potrivit unei declaraţii. 'Acţiunea militară nu este o soluţie', a adăugat el, precizând că Pakistanul doreşte ca talibanii să revină la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Afganistan. 

Secretarul de stat american John Kerry a declarat duminică că premierul pakistanez Nawaz Sharif a fost notificat în legătură cu lovitura aeriană care a avut loc cu o zi înainte, dar a refuzat să dea detalii cu privire la momentul notificării. 

Liderul taliban, mollahul Akhtar Mansour, a fost ţinta unui raid aerian american deoarece reprezenta o 'ameninţare' pentru forţele americane şi afgane, precum şi pentru civilii afgani şi pentru pace, a menţionat, de asemenea, duminică, John Kerry, în cursul unei vizite în Myanmar, menţionează AFP. 

'Mansour era (...) o ameninţare iminentă pentru personalul american, civilii afgani şi forţele de securitate afgane', a declarat secretarul de stat american presei la Naypyidaw, capitala Myanmarului, adăugând că Akhtar Mansour 'se opunea direct negocierilor de pace'. 

Statele Unite au lansat sâmbătă un atac cu dronă împotriva liderului talibanilor afgani şi "probabil" l-au ucis în partea pakistaneză a frontierei cu Afganistanul, într-o misiune autorizată de preşedintele american Barack Obama, au anunţat oficiali americani, citaţi de Reuters. 

Moartea mollahului Akhtar Mansour, dacă este confirmată, ar putea avea implicaţii pentru negocierile de pace aflate în punct mort între talibani şi guvernul afgan. 

Ea ar putea avea de asemenea repercusiuni politice în rândul talibanilor, în timp ce facţiuni rivale din cadrul mişcării au respins conducerea lui Mansour după ce el şi-a asumat public titlul predecesorului său, mollahul Omar. 

Moartea lui Omar a fost dezvăluită abia în iulie anul trecut după ce a fost ţinută secret mai mult de doi ani, aminteşte Reuters. 

Pentagonul l-a considerat pe Mansour "un obstacol în calea păcii şi reconcilierii între guvernul Afganistanului şi talibani" şi a declarat că el a fost implicat activ în planificarea unor atacuri vizând forţele americane, afgane şi aliate. 

 

Sursa: AGERPRES

×