x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport CE: România: şase luni fără reforme

Raport CE: România: şase luni fără reforme

de Anca Aldea    |    23 Mar 2010   •   00:00
Raport CE: România: şase luni fără reforme
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Comisia Europeană a dat publicităţii ieri raportul interimar pentru România şi Bulgaria. În document se arată că ţara noastră nu a reuşit să menţină ritmul reformelor în justiţie în ultimele şase luni şi nici să aplice măsuri eficiente în lupta anticorupţie.

"România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor pe care îl stabilise până la jumătatea anului 2009. Reforma judiciară a înregistrat rezultate modeste, iar în ceea ce priveşte situaţia dificilă a resurselor umane din sistemul judiciar nu s-a observat nici o îmbunătăţire efectivă, capacitatea sistemului judiciar fiind în continuare pusă la încercare printr-o pierdere netă de personal", se precizează în raportul interimar.

Comisia Europeană apreciază măsurile lansate în România pentru îmbunătăţirea procedurilor judecătoreşti - repartizarea volumului de muncă şi transferarea sarcinilor administrative către funcţionari -, dar CE aşteaptă în continuare rezultatele concrete ale acestor măsuri. Ţării noastre i se reproşează în special întârzierile în adoptarea celor două Coduri - Penal şi de Procedură Penală.

Comisia apreciază activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), instanţele confirmând două constatări privind averi nejustificate şi dispunând confiscarea unor bunuri importante, se arată în raportul citat de Mediafax. Potrivit documentului, "în instanţă, ANI a apărat, în mod consecvent, constatările sale cu privire la incompatibilităţi sau conflicte de interese".

Comisia Europeană apreciază că ANI ar putea deveni complet operaţională după implementarea, în 2010, a sistemului informatic de prelucrare a declaraţiilor de avere şi de interese. În ceea ce priveşte transparenţa agenţiei, CE aminteşte, în documentul dat ieri publicităţii, că ANI emite comunicate de presă pentru a face cunoscute constatările şi rezultatele acţiunilor sale şi cooperează cu două ONG-uri pentru "sensibilizarea opiniei publice şi a elaborării activităţilor de prevenire".

În ciuda aprecierilor pozitive la adresa ANI, CE consideră că organul de control al acestei agenţii (Consiliului Naţional de Integritate) nu şi-a exercitat rolul în mod eficient.

REZULTATE PARŢIALE
În ceea ce priveşte lupta anticorupţie, rezultate sunt înregistrate doar la nivel regional unde se aplică strategii locale de combatere a corupţiei, căci în ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt se înregistrează întârzieri mari. "Strategiile locale, pregătite de parchetele judeţene, par a da rezultate, înregistrându-se o creştere a numărului de trimiteri în judecată şi a anchetelor iniţiate ex-officio", se arată în raportul de ieri.

Membrii comisiei au apreciat faptul că, pentru prima dată, bugetul Ministerului Public prevede crearea unui fond pentru efectuarea de operaţiuni sub acoperire de către parchetele judeţene, precum şi cooperarea de succes, în anumite cazuri, între procurori şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din cadrul Ministerului de Interne.

 

Bulgarii, scuturaţi bine
Raportul interimar al Comisiei Europene arată că, în ultimele şase luni, Bulgaria a lansat iniţiative importante de reformare a sistemului judiciar şi înregistrează rezultate mediocre în rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi crimă organizată. CE apreciază că, în domeniul reformei judiciare, Bulgaria intenţionează să aducă îmbunătăţiri Codului de Procedură Penală, pentru a reduce durata şi a spori eficacitatea investigaţiilor şi procedurilor judiciare. În ultimele şase luni, au fost iniţiate numeroase proceduri disciplinare împotriva magistraţilor.

Monitorizarea practicii judiciare a fost extinsă la mai multe cazuri la nivel înalt, deşi continuă să se înregistreze întârzieri abuzive în mai multe cazuri importante. În ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi crima organizată, CE susţine că s-au înregistrat întârzieri în cazuri importante. Astfel, de la jumătatea lui 2009, nu s-a pronunţat nici o condamnare într-un caz la nivel înalt.

×