x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport confidenţial: Grecia are nevoie de dublul sumei promise în pachetul de salvare

Raport confidenţial: Grecia are nevoie de dublul sumei promise în pachetul de salvare

23 Oct 2011   •   07:13
Raport confidenţial: Grecia are nevoie de dublul sumei promise în pachetul de salvare

Situatia din Grecia se agraveaza pe zi ce trece: economia tarii se prabuseste si pentru a o salva sunt necesare cel putin 252 de miliarde de euro pana in anul 2020. Bancile europene ar trebui sa se pregateasca pentru pierderi masive - se arata intr-un raport confidential, obtinut de Financial Times.

Cifrele sunt ametitoare. Atena ar avea nevoie, de fapt, de dublul sumei calculate pentru al doilea pachet de salvare de la colaps. Initial, zona Euro, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International calculasera 109 miliarde de euro pentru acest al doilea colac de salvare. Dar conform unei analize confidentiale a acestei triplete de finantatori, Grecia ar necesita mai mult decat dublu - si asta in cel mai bun scenariu.

In cel mai rau caz descris in documentul secret se arata ca economia elena ar putea inghiti 444 de miliarde. De ce? Pentru ca declinul economic se accentueaza, pentru ca fiecare zi de greva costa miliarde si pentru ca fiecare masura de austeritate franeaza revirimentul. Cu alte cuvinte, Fondul de Salvare European de 440 de miliarde euro nu ar ajunge nici macar pentru o singura tara.

Pentru a avea acces la mai multe fonduri, Troica ia in considerare o participare mai mare a bancilor la salvarea Greciei. Seful Eurogroup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a declarat sambata la Bruxelles ca reprezentantii zonei Euro au cazut de acord asupra "cresterii importante" a contributiei bancilor europene. Si ministrul suedez de finante Anders Borg a precizat ca "este evidenta necesitatea unei taieri a datoriei grecesti". Sume concrete nu au fost avansate de cei doi oficiali.

In acest caz, bancile vor inrosi din nou bilantul lor contabil. Conform documentului obtinut de Financial Times, creditorii ar trebui sa renunte la 60% din creantele grecesti. Pana acum ei au fost de acord cu taierea a 21% din datorii.

Realitatea este ca primul pachet de salvare a Greciei a fost deja epuizat. Acum se discuta de al doilea in valoare de 109 miliarde de euro. Iar jurnalistii britanici au confirmat secretul "grecesc" al lui Polichinelle.

×