"Legile si practicile menite sa combata coruptia si sa previna abuzurile de putere in lume continua sa fie inconsistente si, deseori, ineficiente", se arata intr-un raport care urma sa fie dat publicitatii aseara de organizatia nonguvernamentala Global Integrity din Statele Unite.
"Legile si practicile menite sa combata coruptia si sa previna abuzurile de putere in lume continua sa fie inconsistente si, deseori, ineficiente", se arata intr-un raport care urma sa fie dat publicitatii aseara de organizatia nonguvernamentala Global Integrity din Statele Unite. PRIETENII AMERICANILOR. Studiul, care a fost efectuat in 43 de state ale lumii de o echipa de 200 de jurnalisti si cercetatori, arata intre altele ca responsabilitatea legislativa insuficienta este o problema a tuturor statelor lumii, care intarzie sa faca eficiente reformele in domeniul coruptiei. "Combinatia dintre bani si politica continua sa fie o reteta pentru coruptie atat in tarile sarace, cat si in tarile bogate", apreciaza directorul Global Integrity, Nathaniel Heller. "Cu toate acestea, unele state ale lumii au aratat ca, desi dispun de resurse limitate, vointa politica si conducerea determinata a lor, unele tari s-au dovedit eficiente in lupta anticoruptie", a mai spus Heller. ROMANIA STA MAI BINE. Cele 43 de tari luate in colimatorul organizatiei Global Integrity sunt parteneri prosperi ai Statelor Unite, dar si aliati saraci, ca Romania si Bulgaria. Despre Romania si vecina noastra de la sud de Dunare, raportul precizeaza ca intre cei doi noi membri ai Uniunii Europene exista un decalaj "moderat" in ceea ce priveste mecanismele anticoruptie, Romania aflandu-se usor in fata Bulgariei la acest capitol. Pe de alta parte, raportul releva ca ambele state au obtinut scoruri laudabile in privinta accesului public la informatia guvernamentala, confirmand ideea ca democratiile din "noua Europa", ca Romania si Bulgaria, sunt mai eficiente in oferirea de informatii cetatenilor decat in democratiile din "vechea Europa". RUSIA, MAI LA URMA. In indexul organizatiei Global Integrity se arata ca Rusia a progresat foarte timid in lupta cu fenomenul coruptiei si ca se afla cu mult in urma fostelor state sovietice de pe continentul european. Vietnamul - una dintre cele mai tinere piete din Asia - este a doua tara din lume care dispune de cel mai precar cadru anticoruptie din lume. Din cele 15 tari africane studiate, cinci - Liberia, Sierra Leone, Republica Democrata Congo, Sudan si Uganda - se confrunta sau s-au confruntat pana nu demult cu o serie de conflicte interne. Fapt care a dus la lipsa unei reactii eficiente din partea autoritatilor locale.
O RETETA NOCIVA
|
"Combinatia dintre bani si politica continua sa fie o reteta pentru coruptie atat in tarile sarace, cat si in tarile bogate"
|
Citește pe Antena3.ro