x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport la centrală

Raport la centrală

de George Daniel Ripa    |    04 Sep 2007   •   00:00
Raport la centrală
Sursa foto: Paul Buciuta/

"Repere pentru un deceniu de politică externă. Interese, valori, instrumente" este denumirea sub care a inceput la Bucureşti reuniunea anuală a Diplomaţiei Romăne.

"Vreau să accentuez că pe ambasadorii noştri eu ii văd şi ca pe un fel de manageri care trebuie să fie responsabili pentru o performanţă foarte bună. Pentru că altfel, dacă există o discrepanţă intre cei cu gulere albe şi cei cu gulere albastre, bineinţeles că actul diplomatic are de suferit", a afirmat ministrul de Externe Adrian Cioroianu, in discursul de deschidere a Reuniunii anuale a Diplomaţiei Romăne, ce a inceput ieri la Bucureşti. Cei cu gulere albe sunt, in limbaj diplomatic, cei care participă la recepţii şi se bucură de toate onorurile funcţiei, iar cei cu gulere albastre sunt cei care muncesc. Principalul eveniment al reuniunii a fost lansarea de către MAE a Strategiei de politică externă a Romăniei pe următorii 10 ani, "ce poate suferi modificări şi in 2008 sau 2009", după cum s-a exprimat ministrul. Doar anumite capitole ale strategiei vor fi făcute publice, celelalte vor fi discutate doar in comisiile de politică externă ale Parlamentului. "A venit momentul să regăsim anumiţi prieteni şi anumite destinaţii care ne-au fost familiare o bună bucată de timp şi să reimplicăm Romănia in marile mize politice şi geopolitice la nivel global", a mai spus Cioroianu. La reuniune au mai participat premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, precum şi invitaţi de peste hotare. După incheierea discuţiilor, ambasadorii s-au deplasat la Palatul Cotroceni, unde au fost primiţi de preşedintele Romăniei, Traian Băsescu. Â


PROFIL EUROPEAN.
"Promovarea politicului european al Romăniei şi individualizarea acesteia in Uniunea Europeană este unul dintre scopurile noastre", a precizat ministrul. "Romănia nu trebuie să aleagă intre SUA şi UE", a declarat Cioroianu, care a arătat că parteneriatul European şi cel american sunt complementare. Cioroianu le-a transmis ambasadorilor să fie mai activi şi să nu mai aştepte ordine de la Centrală. "Aveţi mai multă libertate, dar şi mai multe responsabilităţi", le-a transmis el.


La somn

Strategiile de politică externă a Romăniei au plictisit o parte din audienţă. Astfel, ambasadorul SUA in Romănia, Nicholas Taubman, a aţipit chiar in timpul discursului ministrului de Externe. De altfel, atmosfera intimă de la intălnire a fost cauzată şi de un candelabru buclucaş (din totalul de două), care s-a indărătnicit să stea mai mult stins, motiv de glume printre ambasadorii romăni. "Tu ai mult de muncă acolo?", l-a intrebat unul dintre reprezentanţii Romăniei pe un coleg ambasador. "Ei, se mai şi munceşte din cănd in cănd", a fost răspunsul. Pe afară, gulerul era, totuşi, alb. Audienţa s-a plictisit mai ales in timpul discursului lui Tăriceanu, care, in locul priorităţilor de politică externă, a povestit despre pensii, autostrăzi, creşteri economice, nivelul inflaţiei sau educaţie.

×
Subiecte în articol: externe