Corespondenta din Stansbourg
Anchetatorul elvetian Dick Marty nu are dovezi ca in Romania au existat inchisori secrete, dar continua sa le caute.
|
Corespondenta din Strasbourg |
Membrii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nu au aflat ieri prea multe informatii noi legate de existenta in Europa a inchisorilor secrete ale SUA.
Informatii noi despre existenta presupuselor centre secrete de detentie ale CIA in Europa au cam lipsit ieri la Strasbourg, unde elvetianul Dick Marty a prezentat stadiul anchetei pe care o coordoneaza in numele Consiliului Europei. Nota informativa, pentru ca lui Marty nu ii place termenul de raport, a fost discutata de membrii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care au salutat demersurile elvetianului si au cerut mai multa responsabilitate Parlamentelor nationale. Asa cum Marty a trebuit sa recunoasca la conferinta de presa care a urmat dezbaterii, elementele noi facute publice prin acest document se pot numara pe degete.
VESTI BUNE. Pentru Romania, vestile sunt, in linii mari, bune. Nimic din continutul notei informative nu incrimineaza autoritatile de la Bucuresti.
"In aceasta faza a anchetei nu exista dovezi formale, irefutabile, ca in Romania ar fi existat centre de detentie ale CIA", se arata in analiza lui Dick Marty. Elvetianul le-a spus membrilor Adunarii Parlamentare ca, indiferent de rezultatele anchetei, ar fi gresit si nedrept ca doar Romania si Polonia sa fie invinovatite sau banuite doar pentru ca numele lor au aparut, negru pe alb, in raportul organizatiei Human Rights Watch. "Tot continentul este implicat si ar fi simplist sa aratam cu degetul doar inspre aceste doua tari", este de parere Marty. Investigatiile sunt insa abia la inceput, potrivit elvetianului, care, dincolo de tonul conciliant fata de Romania, spune ca e departe de el gandul de a o absolvi, alaturi de Polonia, de orice responsabilitate in acest caz. "Nu stiu daca vom avea vreodata dovezi, dar indiciile ne obliga sa continuam ancheta", a spus Dick Marty.
NOUTATEA. Ar exista insa si un element de noutate cu privire la Romania, care
i-a fost aproape smuls lui Marty de jurnalistii prezenti la conferinta de presa. Pentru ca i s-a reprosat ca informatiile noi lipsesc cu desavarsire din raport, elvetianul a facut o referire la celebrul fax trimis de Ministerul egiptean de Externe ambasadelor din Europa ale acestui stat. Potrivit lui Marty, documentul interceptat de serviciile sociale elvetiene nu poate fi interpretat drept o revista a presei, asa cum s-a spus, si ca el cuprinde o serie de informatii care nu ar fi aparut in ziare. Ambasada Egiptului la Bucuresti ar fi sursa acestor informatii, a dezvaluit coordonatorul anchetei, fara a da insa vreun detaliu in plus.
S-A STIUT. Concluzia anchetatorului nu da nici o sansa posibilitatii ca guvernele europene sau macar serviciile lor de informatii sa nu fi stiut despre zborurile secrete ale aeronavelor CIA, despre transportul de detinuti si tranzitarea teritoriilor statelor membre ale Consiliului. "S-a demonstrat, si nu s-a negat niciodata, ca o serie de persoane au fost luate pe sus, private de libertate si de toate drepturile, transportate catre diverse destinatii europene, predati unor tari, unde au suferit tratamente degradante si au fost torturati", se arata in documentul prezentat ieri, cu mentiunea ca aceasta "delocalizare" a centrelor de detentie si interogare pe care o practica americanii este "scandaloasa, detestabila din punct de vedere etic, mai scandaloasa chiar decat a comite tu insuti tortura".
"Bila rosie pentru Romania"
|
OPINIE. Gyorgy Frunda crede ca ziua de ieri a fost un succes |
Adrian Severin, Gyorgy Frunda si Cezar Preda au luat cuvantul din partea Romaniei la dezbaterea care a urmat celor zece minute in care Dick Marty si-a rezumat concluziile. "Romania este decisa sa participe la stabilirea adevarului", a punctat Preda, atragand atentia ca furtuna mediatica din jurul subiectului ar putea face loc unor manipulari.
CONSECINTE. Severin a opinat ca, daca acuzatiile se confirma, consecintele trebuie suportate individual, de cei care au stiut, au permis sau au inchis ochii, si ca scopul demersurilor Consiliului nu este cel al unui tribunal. "Specialitatea sa este de a fixa standarde, de a propune instrumente legale si de a fi vigilenti", a spus parlamentarul roman. Pentru Frunda, ziua de ieri a fost un succes pentru Romania, pentru ca acuzatiile nu s-au confirmat, Bucurestiul a dat dovada de cooperare si, astfel, de credibilitate, iar la final va obtine o "bila rosie", favorabila in demersul de integrare europeana. "Am curajul sa declar cu responsabilitate ca nu exista centre secrete de detentie pe teritoriul Romaniei. Oficialii romani nu vor incerca sa triseze stiind ca au drept tinta aderarea europeana la 1 ianuarie 2007", a spus reprezentantul UDMR.
INDICII
|
Dick Marty le-a spus parlamentarilor din statele membre ale Consiliului ca nu detine dovezi in sens juridic care sa sustina ipoteza existentei centrelor de detentie. In replica, fostul ministru britanic pentru Afaceri Europene, Dennis McShane, care a spus despre raportul Marty ca are consistenta unui svaiter si ca nu se bazeaza decat pe taieturi din ziare, puse cap la cap si servite intr-un ambalaj oficial. Un alt britanic Martin Hancock a spus ca tot ce ne intereseaza cu adevarat este adevarul. "Daca presedintele Romaniei, Traian Basescu, ne spune ca stie exact ca nu exista centre de detentie ale CIA in Romania, suntem noi pregatiti sa-i spunem «Domnule presedinte, credem ca mintiti»?
|
|
COMISIE
|
Nota informativa nu este un raport juridic. Nu prevede si nu atrage sanctiuni si nu este un document politic, dupa cum a tinut sa sublinieze insusi autorul sau. "Vrem sa ne asiguram ca infrastructurile noastre nu sunt utilizate pentru acte care pentru europeni sunt criminale", a spus elvetianul, precizand ca nu stie cand va prezenta un document final, pentru ca "totul depinde de factori complecsi". In acest moment, raportorul asteapta pozitia mai multor state implicate in scandal, termenul-limita fiind la sfarsitul lui februarie. Va urma, in martie, opinia Comisiei pentru drepturile omului de la Venetia. In tot acest rastimp vor fi analizate imaginile prin satelit puse la dispozitie de forul de control al Uniunii Europene.
|
|