x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport ONU: Copiii din Siria sunt torturaţi, măcelăriţi şi folosiţi ca scuturi umane

Raport ONU: Copiii din Siria sunt torturaţi, măcelăriţi şi folosiţi ca scuturi umane

12 Iun 2012   •   09:55
Raport ONU: Copiii din Siria sunt torturaţi, măcelăriţi şi folosiţi ca scuturi umane

Copiii din Siria sunt torturati in detentie, macelariti in masacre si folositi ca scuturi umane, se arata intr-un raport al Reprezentantului special al ONU pentru Copii si Conflicte Armate, citat de BBC.

"Multi fosti militari vorbesc despre atacuri in zonele civile, despre copii, copii mici ucisi si mutilati. Avem, de asemenea, marturii si am vazut copii care au fost torturati si care poarta urmele torturii. Am auzit de copii pusi pe tancuri si folositi ca scuturi umane pentru ca tancurile sa nu fie atacate, iar acest lucru ni l-au povestit unii copii", a explicat reprezentantul ONU Radhika Coomaraswam.

Ea a declarat ca suferintele suportate de copii in Siria sunt neobisnuite chiar si pentru un conflict. 'Suntem cu adevarat socati. Uciderea si mutilarea copiilor in schimburi de focuri este un lucru cu care ne confruntam in multe conflicte dar aceasta tortura a copiilor in detentie, copii cu varste mai mici de zece ani, este ceva extraordinar, ceva ce nu am vazut in alte locuri", a continuat ea.

Radhika sustine ca in masacrele recente au fost executati copii sub zece ani.

Raportul ONU relateaza un conflict armat din 9 martie 2012, din satul Ayn l’Arouz, din provincia Idlib, de unde mai multi copii au fost luati cu forta de la casele lor si folositi de soldati ca scuturi umane.

Unii copii au povestit ca au fost batuti, legati la ochi si pusi in pozitii chinuitoare, biciuiti cu cabluri, arsi cu tigarea sau chiar electrocutati.

Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea cu privire la organizarea unui alt masacru de catre guvernul siria, in orasul Haffa, din provincia Latakia, unde observatorii ONU nu au avut acces.

La inceputul lunii, activistii au spus ca fortele guvernului sirian au ucis 108 persoane in orasul Houla, printre care se aflau si copii.

×