x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport al Pentagonului: China ar putea avea 1.500 de focoase nucleare până în 2035

Raport al Pentagonului: China ar putea avea 1.500 de focoase nucleare până în 2035

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   14:00
Raport al Pentagonului: China ar putea avea 1.500 de focoase nucleare până în 2035

Stocul de focoase nucleare al Chinei a depășit 400 de unități într-o fracțiune din timpul estimat anterior de Statele Unite, a dezvăluit un important raport al Pentagonului, citat de CNN.

În 2020, SUA estimau că China avea în jur de 200 de focoase nucleare și se aștepta ca stocul să se dubleze în decurs de un deceniu. Doi ani mai târziu, China a atins această țintă și ar putea avea aproximativ 1.500 de focoase nucleare până în 2035 dacă va continua să își extindă arsenalul în ritmul actual, potrivit raportului 2022 China Military Power.

"Ceea ce am văzut cu adevărat în ultimii doi ani este această expansiune accelerată", a declarat un înalt oficial din domeniul apărării.

Cea mai populată țară din lume își folosește armata în plină expansiune ca pe unul dintre instrumentele sale pentru a crea un sistem internațional care să favorizeze viziunea sa asupra lumii, reprezentând "cea mai consecventă și sistemică provocare pentru securitatea națională a SUA", potrivit raportului, iar capacitatea nucleară mai mare este departe de ceea ce China obișnuia să numească o descurajare nucleară "slabă și eficientă". Investiția Beijingului în triada sa nucleară - opțiuni de lansare nucleară pe mare, terestră și aeriană - reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Washington.

De asemenea, China a efectuat 135 de teste cu rachete balistice în 2021, potrivit raportului, ceea ce reprezintă mai mult decât restul lumii la un loc. Numărătoarea exclude rachetele balistice folosite în războiul din Ucraina, a precizat raportul.

Oficialul a oferit, de asemenea, noi detalii despre testul chinezesc al unei rachete hipersonice în iulie 2021 care a zburat în jurul lumii înainte de a-și atinge ținta, o realizare care a atras atenția asupra ritmului întârziat al dezvoltării armelor hipersonice ale SUA. Oficialul a declarat că sistemul chinez a zburat 40.000 de kilometri și a demonstrat cel mai lung zbor al oricărei arme chineze de atac terestru de până acum.

Armata chineză, cunoscută în mod oficial sub numele de Armata Populară de Eliberare, dezvoltă, de asemenea, arme spațiale și contra-spațiale, se arată în raport, considerând tehnologia avansată ca o modalitate de a descuraja intervenția externă într-un conflict militar regional.

China are o armată permanentă de aproape 1 milion de soldați, cea mai mare flotă din lume după numărul de nave și a treia forță aeriană din lume, potrivit raportului.

Strategia Națională de Apărare 2022, publicată de SUA luna trecută, identifică China ca fiind o provocare pentru Statele Unite, un aspect reiterat adesea de către liderii de top ai Pentagonului.

Tensiunile dintre Beijing și Washington se învârt frecvent în jurul Taiwanului. În cel mai recent raport - numit oficial Evoluții militare și de securitate care implică Republica Populară Chineză - SUA nu anticipează o invazie iminentă a Taiwanului. În schimb, potrivit raportului, SUA au văzut cum Beijingul a intensificat presiunea diplomatică, economică, politică și militară asupra Taiwanului.

"Chiar dacă nu vedem o invazie iminentă, acesta este un fel de nivel ridicat de activitate de intimidare și coercitivă în jurul Taiwanului", a declarat oficialul.

Raportul a analizat, de asemenea, relația dintre Rusia și China. Cele două țări au emis o declarație comună la 4 februarie, semnalând dorința de a continua parteneriatul și cooperarea. Beijingul și Moscova au "interese complementare" în ceea ce privește securitatea lor națională și o abordare comună a relațiilor internaționale. Dar invazia rusă în Ucraina, câteva săptămâni mai târziu, a complicat relația în moduri care s-ar putea să nu fie încă pe deplin clare.

"Bineînțeles că va fi un domeniu de interes pentru noi și pentru alți observatori din Europa și din alte părți", a declarat oficialul. "Am văzut cum RPC continuă să sprijine într-un fel sau altul Rusia pe plan diplomatic și să amplifice o mare parte din propaganda și dezinformarea lor. Și, prin urmare, acestea sunt domenii de interes deosebit".

×
Subiecte în articol: China focoase nucleare pentagon