x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul Blackwater

Raportul Blackwater

de Anca Aldea    |    03 Oct 2007   •   00:00
Raportul Blackwater
Sursa foto: PATRICK BAZ/

Un raport al Congresului SUA in care este prezentată firma americană de securitate Blackwater acuză compania de complicitate la cel puţin 195 de incidente armate. Toate in Irak.

In ultimii doi ani, compania de securitate Blackwater, contractată de Departamentul american de Stat incă din 2001, a fost implicată in aproximativ 195 de incidente armate in Irak. Un raport detaliat al Congresului Statelor Unite - elaborat in contextul unei anchete declanşate in legătură cu uciderea, la mijlocul lui septembrie, a 11 civili irakieni - arată că Blackwater va trebui să răspundă, in cadrul unor audieri, la toate acuzaţiile care i se aduc. Documentul, semnat de Comisia congresmanului Henry Waxman, face publice o serie de informaţii existente in rapoarte interne ale firmei americane de securitate, informaţii despre mai multe incidente soldate cu morţi din răndurile civililor irakieni. Potrivit documentelor, angajaţii firmei Blackwater au fost cei care au deschis focul.


MUŞAMALIZARE. Raportul denunţă totodată felul in care Departamentul de Stat a muşamalizat activitatea Blackwater in Irak, in sensul că Departamentul s-a arătat mult mai interesat de felul in care trebuia să convingă Blacwater să plătească despăgubiri familiilor victimelor decăt să investigheze incidentele.

Critic acerb al războiului din Irak, congresmanul Waxman susţine că in 32 dintre cele 195 de incidente inregistrate din 2005 pănă in 12 septembrie 2007 compania de securitate a ripostat la atac. In celelalte 163 de cazuri, agenţii Blackwater au fost primii care au deschis focul. Asta in contextul in care, potrivit regulamentului Departamentului de Stat, Blackwater ar fi trebuit să intreprindă acţiuni mai degrabă defensive decăt ofensive.

×
Subiecte în articol: externe blackwater