x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul Chilcot - Marea Britanie a decis în mod prematur să invadeze Irakul în 2003

Raportul Chilcot - Marea Britanie a decis în mod prematur să invadeze Irakul în 2003

06 Iul 2016   •   13:55
Raportul Chilcot - Marea Britanie a decis în mod prematur să invadeze Irakul în 2003

Marea Britanie a invadat în mod prematur Irakul în 2003, fără a încerca să găsească 'o soluţie de ultim recurs', a declarat miercuri John Chilcot, preşedintele comisiei create în urmă cu şapte ani pentru a ancheta acest război, relatează AFP şi Reuters.

"Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele paşnice pentru a obţine dezarmarea (ţării) să fie epuizate. Acţiunea militară nu era inevitabilă la acel moment", a adăugat Chilcot.

Evaluările privind gravitatea ameninţării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranţă nejustificată, a mai declarat el.

El a spus de asemenea că planurile Marii Britanii pentru perioada de după invazie au fost 'complet inadecvate'.

"În pofida avertismentelor, consecinţele invaziei au fost subestimate. Planificarea şi pregătirile pentru Irak după Saddam Hussein au fost complet inadecvate", a adăugat Chilcot, al cărui raport face un bilanţ dur al acţiunii premierului de atunci, laburistul Tony Blair.

În plus, circumstanţele în care s-a decis că există o bază legală pentru acţiunea militară a Marii Britanii au fost "departe de a fi satisfăcătoare", se mai arată în raport.

Miniştrii de la acel moment era conştienţi de inadecvarea planurilor americane şi îngrijoraţi de inabilitatea lor de a exercita vreun fel de influenţă asupra acestora.

"Tony Blair a reuşit în cele din urmă doar să obţină acordul preşedintelui american George W. Bush că ar trebui o autorizare din partea ONU privind rolul în post-conflict", a precizat Chilcot.

"În plus, Blair nu a stabilit o monitorizare clară la nivel ministerial asupra pregătirilor făcute de Marea Britanie. Nu s-a asigurat că există un plan flexibil, realist şi bazat pe resurse care să integreze contribuţiile militare şi civile ale Regatului Unit. Eşecurile din timpul pregătirilor au continuat să aibă efect şi după invazie", se subliniază în document.

Tony Blair i-a promis lui George W. Bush că îl va urma în privinţa Irakului "indiferent ce se va întâmpla", a mai dezvăluit Chilcot. "La 28 iulie(2002), Blair i-a scris preşedintelui Bush pentru a-l asigura că va fi alături de el 'indiferent ce se va întâmpla'", a spus preşedintele comisiei de anchetă.

Războiul din Irak a costat viaţa a 179 de militari britanici şi a zeci de mii de irakieni. AGERPRES

×